Skip to Content

Att göra i Ängelholm

Att göra i Ängelholm

Pyttetåget i Ängelholm. Fotograf: Stefano Ember / Shutterstock.com

Vi har samlat ihop 15 tips på sevärdheter och saker att göra i Ängelholm, som är en charmig tätort i den nordvästra delen av Skåne.

Med en mysig stadskärna och närhet till kust med kilometerlånga sandstränder är Ängelholm särskilt trevligt under sommarmånaderna, men det är även vackert under hösten med höstfärgerna i Kronoskogen och Hembygdsparken.

Ängelholms gyllene sandstrand
Ängelholms gyllene sandstrand. Fotograf: Photosbypatrik/Shutterstock

Saker att göra i Ängelholm

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Ängelholm med omnejd.

Ängelholms Flygmuseum 

På Ängelholms Flygmuseum kan man lära sig mer om den skånska flygflottiljens historia. Här finns mycket intressant att titta på, inklusive fordon, kompletta flygplan och radarutrustning samt två flygsimulatorer där man som besökare får chansen att prova på hur det är att flyga ett militärflygplan.

Cykla Lergöksrundan

Lergöksrundan är en 16 km lång cykelstig som går längs havet och genom Kronoskogen. Det är en lättcyklad runda där man får uppleva några av Ängelholms vackraste platser.

Strosa runt i Hembygdsparken

Hembygdsparken är öppen året runt med fritt inträde. I parken väntar en naturupplevelse i en kulturhistorisk miljö med lekplats och hägn med djur.

Några av byggnaderna som man kan besöka är Luntertunstugan, som är en bondgård från 1600-talet och Grönvallska gården från 1800-talet. Museerna har öppet under högsäsong (Juni-Augusti).

Ängelholms hembygdspark
Ängelholms hembygdspark. Fotograf: Photosbypatrik / Shutterstock.com

Besök Vejby Vingård 

På Vejby vingård kan du följa med på rundvandring i vingården och provsmaka deras olika viner. Man kan också besöka vingården för att dricka ett glas och bara njuta i den vackra trädgården.

Vingården är ekologisk och även certifierad via Demeter, som intygar att odlingen är biodynamisk. Vejby vingård drivs av Jeppe Appelin som också har byggt en Marani-källare.

vejby vingård
Jeppe på Vejby Vingård.

Sol och bad på Ängelholms Havsbad

Ängelholms havsbad är en sex kilometer lång sandstrand som bjuder in till sol och bad under sommarmånaderna och härliga strandpromenader under resterande delar av året. Det är en barnvänlig strand med långgrunt vatten och finkornig sand.

Ängelholms havsbad
Ängelholms havsbad. Fotograf: lmfoto/Shutterstock

Sofia Nilsson Keramik

På Tingtorget 7 kan du besöka keramikbutiken Sofia Nilsson Keramik, en lokal keramiker som även anordnar kurser. I butiken kan du köpa handgjord keramik av olika slag, inklusive klassiska lergökar.

Leta efter antikviteter och kuriosa på Antikkulan

Antikkulan är en av Skånes bästa antikbutiker. Här finns ett stort utbud av unik inredning som är noga utvalt och fint utplacerat i butiken. Antikkulan öppnar upp för säsongen i slutet av mars månad och håller sedan öppet på söndagar mellan 11-16. Under sommaren är det öppet varje dag mellan 11-16.

Adress: Valhalls byaväg 118.

Antikkulan på Valhalls byaväg 118 i Ängelholm.

Upzone Äventyrspark

Äventyrsparken Upzone ligger inne i Hembygdsparken och har för närvarande sju höghöjdsbanor där högsta punkten når 15 meter över marknivå. Här väntar ett kul äventyr för hela familjen där man får chansen att övervinna sin höjdrädsla.

Paddla kanot i Rönne å

Rönneån är en 83 kilometer lång å som rinner från Ringsjön och genom Ängelholm med mynning i Skälderviken. Att paddla kanot längs Rönne å är en popular aktivitet under sommarmånaderna. Via Stisses kan man hyra kanot, kajak eller SUP på egen hand, alternativt följa med på en guidad paddling.

Järnvägens Museum

Järnvägens Museum är ett museum som visar upp svensk järnvägshistoria. Museet har varit öppet sedan 1998 och förutom utställningar kan man prova på loksimulatorn. Under särskilda datum kan man även åka med på veterantågtur. Järnvägens museum är beläget i centrala Ängelholm och håller sommaröppet alla dagar mellan 10:00 och 17:00.

Adress: Banskolevägen 11.

Sevärdheter i Ängelholm

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Ängelholm med omnejd.

UFO-monumentet

I området Sibirienskogen i utkanten av Ängelholm ska det ha landat en utomjordisk farkost på 1940-talet. UFO-monumentet är uppfört på platsen där landningen ska ha skett. Själva farkosten är en mindre skalmodell där ringarna runtom skulpturen symboliserar den faktiska storleken på den utomjordiska farkosten.

UFO-monumentet i Ängelholms kommun
UFO-monumentet i Ängelholms kommun. Fotograf: Photosbypatrik / Shutterstock.com

Laxtrappan

Laxtrappan i Munka Ljungby är ett naturskönt utflyktsmål i Ängelholms kommun med promenadslingor. Många kommer även hit för att bada i laxtrappan.

Laxtrapporna
Laxtrappan i Munka Ljungby

Heagården

Heagården är en gammal gård som ligger vid Gamla vägen mellan Ängelholm och Munka Ljungby. I över 50 år har detta museum hållt öppet och som besökare får man chansen att uppleva en svunnen tid. Gården är nästintill alltid öppen för besökare, men innan besöket ska man avtala om tid per telefon på följande nummer: 0431-430035 eller 0723-170304.

Ausås Mölla

Ausåsmöllan är en gammal väderkvarn med snurrande vingar som byggdes på 1800-talet. Den var i drift fram tills 1940-talet och är vackert belägen på Möllebacken. Den är i brukbart skick efter renoveringar från Spannarpsortens hembygdsförening. I samband med möllornas dag den 3 juli brukar det vara möjligt att få gå in i Ausås mölla, annars kan man titta på den utifrån.

Afrikahuset

Afrikahuset är en annorlunda sevärdhet i Ängelholms kommun som grundades av Linda och Sven med syfte att ge en mer nyanserad bild av Afrika. År 2012 flyttades verksamheten från Varberg till Hjärnarp, norr om Ängelholm.

Här finns det nuvarande Afrikahuset i en trelängad gammal gård. De erbjuder även guidade safariresor till Kenya och Zanzibar. Besökare är välkomna på fika med Zanzibarkaka eller afrikansk lunch vid förbokning. Ring och boka tid för besök på 070 669 01 60 eller 073 838 11 00.

Att göra i Ängelholm med barn

  • Lek i Pytteskogen
  • Åk med Pyttetåget
  • Bada på Vattnets hus
  • Spela minigolf på Rönnevik minigolf
  • Bowla på Ängelholms bowling