Skip to Content

Att göra i Båstad

Att göra i Båstad

Fotograf: Photosbypatrik / Shutterstock.com

Vi har samlat ihop 15 tips på sevärdheter och saker att göra i Båstad, som är en charmig tätort på Bjärehalvön i den nordvästra delen av Skåne.

Båstad är framförallt en stad som vaknar till liv under sommarmånaderna när besökare från hela Sverige och även utländska turister vallfärdar till Bjärehalvön.

Med sina drygt 16 000 invånare i kommunen finns det dock alltid något att göra i Båstad, oavsett om man kommer hit på sommaren eller under andra tider på året.

Båstad med en historisk stadskärna och fin sandstrand
Båstad med en historisk stadskärna och fin sandstrand. Fotograf: Photosbypatrik / Shutterstock.com

Saker att göra i Båstad

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Båstad med omnejd.

Strosa runt i Norrvikens Trädgårdar

Norrvikens trädgårdar är en vacker trädgårdsanläggning som uppfördes av Rudolf Abelin i början på 1900-talet. Sedan dess har det blivit en välkänd sevärdhet i Båstad med besökare från hela landet och även utländska turister.

I parken finns ett flertal olika trädgårdar i varierande stilar, bland annat en japansk trädgård och en barockträdgård. Man kan även äta middag inne i det vackra orangeriet. I december månad öppnar Norrviken upp för sin årliga ljusshow.

Norrvikens trädgårdar i Båstad
Norrvikens trädgårdar i Båstad. Fotograf: Edita Ruzgas/Shutterstock

Utforska Hovs Hallar

Hovs Hallar är ett område med klippformationer, branta stup och klapperstensfält. Det är en vacker naturplats att besöka året runt som bjuder på fin vandring och dramatiska vyer.

Hovs Hallar på Bjärehalvön
Hovs Hallar på Bjärehalvön. Fotograf: lmfoto/Shutterstock

Sol och bad på Skansenbadet

Skansensbadet är en 300 meter lång sandstrand i centrala Båstad med långgrunt vatten och finkornig sand. Under sommarmånaderna är det många som tar sig hit för sol och bad. Här finns även det ikoniska kallbadhuset.

Besökare som solar och badar på Skansenbadet i Båstad
Besökare som solar och badar på Skansenbadet i Båstad. Fotograf: Michael715 / Shutterstock.com

Besök en gårdsbutik

Bjärehalvön har ett stort utbud av gårdsbutiker och när du besöker Båstad har du alltid nära till en mysig gårdsbutik. Tant Grön, Östergård gårdsbutik, Olastorps gårdsbutik, Ebbesons gårdsmejeri & butik och Bjärås gårdsbutik är några av de mest populära gårdsbutikerna i Båstads kommun.

tant grön

Titta på tennis under Tennisveckan

Tennisveckan i Båstad har en lång tradition och infaller i juli månad, antingen i samband med vecka 28 eller vecka 29. Det är då som Nordea Open (Swedish Open) spelas. Tennisveckan lockar besökare från hela världen, inklusive kändisar och förutom tennis bjuds det även på ett livligt nattliv.

Tennisveckan i Båstad
Tennisveckan i Båstad. Fotograf: damanius / Shutterstock.com

Fika på Kafé Bokhandlaregården

Kafé Bokhandlaregården är ett mysigt café som är beläget i anrika Bjäre Bokhandel. Här sitter man gärna en stund och fikar eller dricker en kopp kaffe samtidigt som man läser en trevlig bok.

Adress: Köpmansgatan 12.

Gå på museum

Vill man gå på museum så finns bland annat Birgit Nilsson Museum och Sveriges Tennismuseum. Både Torekov och Båstad har ett mindre sjöfartsmuseum där man kan lära sig mer om områdets marina historia.

Birgit Nilsson Museum i Båstad
Birgit Nilsson Museum i Båstad. Fotograf: kimson / Shutterstock.com

Besök Ravinen Kulturhus 

Ravinen Kulturhus är ett kulturcenter i Båstad som ligger vid Norrvikens trädgårdar. En mötespunkt för konst, musik och kreativitet.

Ät våfflor på Solbackens Wåffelbruk

Solbackens Wåffelbruk är ett mysigt sommarcafé längs Italienska vägen i Båstads kommun. Det startade redan 1907 och på denna vackra plats med utsikt har det serverats många våfflor genom åren.

Gör en dagsutflykt till Hallands väderö

Hallands Väderö är en ö i Kattegatt som ligger strax utanför Torekov i Båstads kommun. Här väntar en unik naturupplevelse med en rik flora och fauna. Hallands Väderö är även en av Sveriges varmaste platser med fler soltimmar än fastlandet.

Hallands väderö utanför Torekov på Bjärehalvön
Hallands väderö utanför Torekov på Bjärehalvön. Fotograf: Viktorishy / Shutterstock.com

Vandra i Sinarpsdalen

Sinarpsdalen är en sprickdal i Hallandsåsen som går mellan Båstad och Grevie. Här kan man vandra bland böljande kullar och porlande bäckar. Särskilt vackert är det under hösten med löven som skiftar färg.

Sinarpsdalen

Sevärdheter i Båstad

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Båstad med omnejd.

Agardhsgatan

På Agardhsgatan finns de äldsta husen i Båstad, inklusive Agardhska gården från 1700-talet.

Agardhsgatan i Båstad
Agardhsgatan i Båstad. Fotograf: Michael715 / Shutterstock.com

Båstad hamn

Hamnen i Båstad bjuder in till en promenad längs vattnet. Under sommaren är hamnen en livfull plats med restauranger och nöjesliv. Här står även de röda sjöbodarna som blivit ett populärt fotomotiv.

Båstads hamn
Båstads hamn. Fotograf: Stella Salander/Shutterstock

Mariakyrkan

Mariakyrkan är en medeltida kyrka som invigdes på 1400-talet. En fridfull plats med lång historia och vackra gamla kalkmålningar. Kyrkan är öppen för besökare alla dagar årent runt.

Mariakyrkan i Båstad
Mariakyrkan i Båstad. Fotograf: Alexanderstock23/Shutterstock

Boarp Hembygdspark

Hembygdsparken i Boarp kom till efter att familjen Nobel donerat Ågegården och omkringliggande mark. Gården flyttades till sin nuvarande plats på 1800-talet.

Adress: Erikstorpsvägen 216.

Mer läsning från Bjärehalvön