Skip to Content

Att göra i Klippan

Att göra i Klippan

Stadsparken i Klippan. Fotograf: ThomasScorpio/Shutterstock

Vi har samlat ihop 15 tips på sevärdheter och saker att göra i Klippan, en tätort som ligger i Skåne. Historiskt har Klippan varit en viktig industriort och redan på 1500-talet anlades ett pappersbruk vid en fors i Rönne å.

I området runtomkring Klippan finns många fina vandringsleder och naturområden. Tågförbindelser finns bland annat med pågatåg från Helsingborg, Hässleholm och Kristianstad.

Natursköna omgivningar i Klippans kommun
Natursköna omgivningar i Klippans kommun. Fotograf: Dan_Manila/Shutterstock

Saker att göra i Klippan

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Klippan med omnejd.

Spana in Klippan yllefabrik

Plädarna och filtarna i ull från Klippan yllefabrik har blivit populära i hela Skandinavien. Fabriksbutiken är öppen för besökare och ligger på Järnvägsgatan 21.

Vandra i Klöva Hallar

Klöva hallar är ett naturreservat i Klippans kommun där man vandrar längs en ravin som omges av trolsk bokskog. I dalens botten rinner Klövabäcken, där bland annat strömstaren håller till. Kanjonen i Klöva Hallar är dessutom en av få platser som lämpar sig väl för pilgrimsfalken att häcka.

Besök Bjärhus Gårdsbutik

Bjärhus Gårdsbutik är en kravmärkt gårdsbutik med ekologiska grönsaker och kött direkt från gården. Butiken är belägen öster om bostadsområdet Söndraby och har ett cykelavstånd på cirka 15 minuter från centrala Klippan. Gårdsbutiken har även en växtbutik med diverse blommor, växter och träd.

Bjärhus gårdsbutik i Klippan
Bjärhus gårdsbutik i Klippans kommun

Dressincykling

Mellan Klippan och Ljungbyhed kan du cykla dressin l’ngs den gamla veteranjärnvägen. Hela dressinturen tar cirka 1,5 timme och längs vägen cyklar man genom ett lummigt skogslandskap. Det är möjligt att hyra dressincykel från april till oktober. Bokning sker via telefon på 0435 – 44 17 73.

Klippans Konsthall

Klippans konsthall är ett museum för modern konst med en rad olika konstutställningar som skiftar under årets gång.

Adress: Storgatan 9.

Klippans hembygdsförening

Klippans hembygdsförening är ett historiskt museum med gamla byggnader som bevarats. Några byggnader som man kan titta på inkluderar Soldattorpet, Ryggåsstugan, Össjö krog och Vedbylängan. Här brukar även hållas en årlig spelmansstämma till PJ Berndtssons minne.

Fika/luncha på Sweet Harmony

Sweet harmony är ett trevligt litet lunch- och fikaställe i centrala Klippan. Förutom lunch och fika finns även en mindre lanthandel. Sweet Harmony är utan tvekan ett av Klippans bästa matställen.

Adress: Bruksgatan 29.

Vandra i Söderåsens nationalpark

Söderåsens nationalpark bjuder på en fantastisk naturupplevlese med skånsk bokskog, dalgångar och dramatiska vyer. Kopparhatten, Lierna och Hjortsprånget är några av de bästa utsiktsplatserna.

Från Klippans station avgår buss 518 till Söderåsens nationalpark. Hoppa av på hållplats ”Skäralid nationalparken”.

Söderåsen

Ådalens Strövstigar

Ådalens Strövstigar är ett naturskönt vandringsområde som ligger på gångavstånd från centrala Klippan.

Fika på Åbygården Lantcafe

Åbygården Lantcafe är ett mysigt café på en skånegård i utkanten av Klippan med eget bageri. När vädret tillåter sitter man gärna på utserveringen och njuter av den lantliga och rofyllda miljön.

Spana efter kungsfiskare vid Rönne å

Kungsfiskaren är Klippans kommunfågel och vid Rönne å finns det goda möjligheter att få syn på denna vackra och färgglada fågel. Stackarpsdammen är en av fågellokalerna där man kan få syn på kungsfiskare som häckar.

Kungsfiskare vid Rönne å i Klippans kommun
Kungsfiskare vid Rönne å i Klippans kommun. Bild: Fotograf Eriksson/Shutterstock

Sevärdheter i Klippan

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Klippan med omnejd.

Sankt Petri kyrka

Sankt Petri kyrka uppfördes på 1960-talet och är ritad och konstruerad av Sigurd Lewerentz. Kyrkan är belägen i Klippans stadspark och lockar besökare från hela världen, som kommer hit för att titta på kyrkans unika arkitektur. Sankt petri kyrka håller öppet från 08:00 till 18:00 på vardagar och mellan 10:00 till 18:00 på helger. Guidad visning finns att boka via kyrkexpeditionen.

Sankt Petri kyrka i Klippan
Sankt Petri kyrka i Klippan med sin unika arkitektur. Fotograf: kimson / Shutterstock.com

Herrevadskloster

Herrevadskloster är ett gammalt kloster som grundades av franska munkar på 1100-talet. Klostret var verksamt fram tills 1565 och det som finns kvar av klosterbyggnaderna är ruiner från sakristian, som numera används som kapell. På 1700-talet uppfördes det nuvarande slottet.

Tomarps Kungsgård

Tomarps Kungsgård uppfördes av en dansk adelsmanStrax utanför Klippan ligger Tomarps kungsgård, som från början var en dansk medeltidsborg som uppfördes av den danske adelsmannen Joen Lille. På 1500-talet gjordes huvudbyggnaden om till ett slott i renässansslott med vallgrav.

Av den gamla medeltidsborgen kvarstår ett tornhus i den norra längan. Efter freden mellan Sverige och Danmark blev Tomarp en kungsgård. Numera är det ett trevligt utflyktsmål i en historisk miljö med galleri, café och diverse evenemang.

Tingsgården i Stidsvig

Tingsgården är en gammal dansk tingsgård med anor från 1500-talet. I samband med olika högtider hålls det traditionella firanden och på hösten i oktober hålls en trevlig höstmarknad. Tingsgården är en fin historisk sevärdhet i Klippans kommun.