Skip to Content

Att göra i Landskrona

Att göra i Landskrona

Vi har samlat ihop 15 tips på sevärdheter och saker att göra i Landskrona – Den femte största staden i Skåne med anor från medeltiden.

Landskrona fick sina stadsrättigheter redan 1413 då staden tillhörde Danmark. Sedan dess har det varit en viktig plats för sjöfart, industri och handel vid Öresund.

Denna artikel är uppdelad i följande tre delar: Aktiviteter i Landskrona, Sevärdheter i Landskrona och slutligen saker att göra i Landskrona med barn.

Saker att göra i Landskrona

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Landskrona med omnejd.

Havsfisketur med Landskronabåtarna

Landskronabåtarna erbjuder ett äventyr till havs för stora som små. I Öresund kan man bland annat fiska torsk och makrill. Vilken fisk det finns mest av beror på säsong.

Fiskeutrustning finns att hyra på båten. Bokning av turer sker via Landskronabåtarnas hemsida.

Åk över till Ven

Ta båten över till den pittoreska ön Ven som ligger utanför Landskrona. Cykla runt ön och upptäckt det vackra landskapet. På Ven finns även Tycho Brahe museet.

Ven utanför Landskrona

Spela minigolf på Bangolfklubben Linjen

Bangolfklubben Linjen är en välskött minigolfbana på 18 hål. Utmana ditt sällskap i en runda och se vem som är bäst på att få bollen i hålet.

Adress: Badhusgatan 2.

Upplev Landskronakarnevalen

Landskronakarnevalen är en av Sveriges största stadsfestivaler och hålls årligen i juli månad. En folkfest som pågår i tre dagar med karnevaltåg, artister och annat kul. Uppemot 300 000 besökare kommer hit för att delta i firandet varje år.

Landskronakarnevalen
Sambatåg i samband med Landskronakarnevalen – Fotograf: Stella Salander / Shutterstock.com

Spana in Landskrona Museum

Museet har åtta basutställningar som bland annat berättar mer om Landskronas historia och människorna som levt i trakten. Inträdet är fritt.

Dessutom tillkommer olika tillfälliga utställningar under året med olika teman. Museet är vanligtvis öppet alla dagar från 12-17 förutom på måndagar då det är stängt och på lördagar då det öppnar klockan 10.

Adress: Slottsgatan 8.

Besök Ålabodarna

Ålabodarna är ett traditionellt fiskeläge vid Öresund, strax utanför Landskrona och närliggande Glumslöv. Här finns också Ålabodarnas Hamnkrog, som är en uppskattad fiskerestaurang.

Konstrunda på Landskrona konsthall

Landskronas konsthall är belägen i Slottsparken och har oftast fri entré till sina utställningar. Vid konsthallen finns även en permanent skulptursamling med ett 20-tal skulpturer.

Spela golf på Landskrona Golfklubb

En fin golfbana i vacker miljö där flera banor har utsikt över sundet och Ven. Golfklubben har två 18-hålsbanor, Erikstorp och Hildesborg.

För dig som inte är medlem och vill spela som gäst är det hcp 54 eller lägre som gäller för att spela.

Se en teaterföreställning

Landskronas teater invigdes redan 1901 och var tidigare hemmascen för Skånska teatern. Under året hålls en rad olika föreställningar som kan bokas i förväg via Tickster.

Landskrona teater – Fotograf: Antony McAulay / Shutterstock.com

Sevärdheter i Landskrona

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Landskrona.

Citadellet

Citadellet, även känt som Landskrona slott byggdes av Christian III av Danmark under åren 1549 till 1559. Fästningen användes senare som fängelse och anstalt för tvångsarbete.

Citadellet är den enda jordfallsfästningen i Sverige som finns bevarad i landet. På slottet kan man följa med på guidad visning eller spökvandring.

Citadellet i Landskrona

Sofia Albertina kyrka

Sofia Albertina kyrka började att byggas på 1700-talet och påminner om en mindre katedral i sitt utseende. En vacker kyrkobyggnad som står mittemot stadshuset.

Adress: Kungsgatan 9.

Sofia Albertina kyrka

Örenäs slott

Örenäs slott ligger strax utanför stadens centrum, ovanför Ålabodarna. Slottet uppfördes under åren 1914-1918 och är idag ett hotell med restaurang och konferensrum.

Örenäs slott – Fotograf: Photosbypatrik / Shutterstock.com

Rådhuset

Rådhuset uppfördes 1884 och ritades av en dansk arkitekt som hette Ove Pedersen. Byggnaden är belägen på Rådhustorget som är Landskronas huvudtorg.

En mycket vacker byggnad som brukar vara uppskattad bland personer som är intresserade arkitektur. Utanför rådhuset syns även statyn Västanvind från 1929.

Rådhuset i Landskrona

Det gamla vattentornet

Gamla vattentornet uppfördes i början av 1900-talet och togs ur bruk 1975. År 1992 blev vissa delar av vattentornet omvandlade till bostäder.

Tornet har en höjd på 65,9 meter och brukar omnämnas som en av Landskronas vackraste byggnader.

Landskronas gamla vattentorn
Landskronas gamla vattentorn – Fotograf: Photosbypatrik / Shutterstock.com

Att göra i Landskrona med barn

Äventyrsbad på Karlslundsbadet

Karlslundsbadet är ett äventyrsbad som ligger på Idrottsvägen. Här finns bland annat två vattenrutschbanor, klättervägg och grottor.

Våra tips i andra skånska städer

  • Sevärdheter i Helsingborg
  • Att göra i Malmö
  • Sevärdheter i Lund
  • Att göra i Kristianstad
  • Sevärdheter i Ystad

Har du fler tips på saker att göra i Landskrona? Dela gärna dina tips i kommentarsfältet nedan.