Skip to Content

Att göra i Trelleborg

Att göra i Trelleborg

Utsikt över Trelleborg. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Vi har samlat ihop 15 tips på sevärdheter och saker att göra i Trelleborg, som är en större tätort i den sydvästra delen av Skåne.

Trelleborg är Sveriges sydligaste stad, belägen vid kusten på Söderslätt med smeknamn som Palmstaden eller Lilla Miami, tack vare att det finns över 100 palmer i staden, varav de flesta står längs med Strandgatan.

Från Trelleborg är det även möjligt att åka med färja till Tyskland, Polen och Litauen. Staden är därmed väl sammankopplad med kontinenten.

Hamnen i Trelleborg
Hamnen i Trelleborg. Fotograf: Jojoo64/Shutterstock

Saker att göra i Trelleborg

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Trelleborg med omnejd.

Känn historiens vingslag inne i Trelleborgen 

Trelleborgen är en rekonstruerad vikingaborg som ligger på den plats där det fanns en gammal trelleborg som grundade av vikingakungen Harald Blåtand. Här får du följa med på en tidsresa där personalen bär tidsenliga kläder.

Under sommaren är det möjligt att prova på hantverk från vikingatiden samt lära sig mer om hur vardagen såg ut för de som en gång bodde i den gamla trelleborgen. Andra helgen efter midsommar hålls även det traditionsenliga Slaget om Trelleborgen.

Trelleborgen som rekonstruerats i Trelleborg
Trelleborgen som rekonstruerats i Trelleborg. Fotograf: Antony McAulay/Shutterstock

Gå på museum

I Trelleborg finns ett flertal museum som är öppna för besökare, bland annat Trelleborgs museum, Borgquistska hattmuseet och Trelleborgs sjöfartsmuseum. För konstintresserade finns Axel Ebbes konsthall.

Besök Sveriges sydligaste udde

Smygehuk är Sveriges sydligaste udde. Hit kommer över 200 000 besökare varje år. Det gamla fiskeläget är beläget i den östra delen av Trelleborgs kommun. Från centrala Trelleborg tar det cirka 15 minuter med bil. Det är även möjligt att ta sig kollektivt till Smygehuk via busslinje 190.

Smygehuk i Trelleborgs kommun, Sveriges sydligaste udde
Smygehuk i Trelleborgs kommun, Sveriges sydligaste udde. Fotograf: Photosbypatrik / Shutterstock.com

Dalköpinge ängar

Dalköpinge ängar är ett naturreservat med öppna betade marker och våtmarker. Det är en betydelsefull plats för fåglar som häckar eller rastar. I naturreservatet finns en rik flora och fauna. Bland annat kan man få syn på igelknoppsrörfly, som är en sällsynt fjärilsart. I Dalköpinge ängar finns både promenadstig och cykelled samt ridled.

Bärplock på Hallongården

Hallongården är en mysig gårdsbutik som ligger strax norr om Trelleborg. Under bärsäsongen erbjuds självplock av hallon, jordgubbar, björnbär, krusbär och vinbär. Vill man stanna och fika kan man njuta av hembakade hallonkakor och hemgjord glass.

Adress: Bodarpsvägen 144.

Sol och bad på Beddingestrand

Beddingestrand är en av Skånes finaste sandstränder, belägen i utkanten av Trelleborgs kommun. Sedan början av 1900-talet har sommargäster vallfärdat hit för sol och bad.

Beddinge Havsbad. (Foto: Visit Trelleborg)
Beddinge Havsbad. (Foto: Visit Trelleborg)

Besök gårdsbutiken Böste Grönsaker och Lantboden i Böste

Böste grönsaker är en mysig liten gårdsbutik som ligger strax öster om Trelleborg. Här säljs det färska grönsaker, potatis, kött och andra närodlade varor från Skåne. Under sommaren är Lantboden i Böste öppen för besökare. Under vintern handlar man uppe på gården Böste Grönsaker.

Adress: Simmermarksvägen 55.

Sevärdheter i Trelleborg

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Trelleborg med omnejd.

Kyrkoköpinge mölla

Kyrkoköpinge mölla är en välbevarad gammal väderkvarn från 1800-talet. Varje söndag under juli månad står möllan öppen för besökare. Det är även möjligt att besöka möllan vid andra tillfällen om man bokar in sitt besök i förväg på 073-992 40 38 eller 0410-157 46.

Kyrkoköpinge mölla i Trelleborgs kommun
Kyrkoköpinge mölla i Trelleborgs kommun. Fotograf: Jojoo64/Shutterstock

Vattentornet

Det gamla vattentornet är ett välkänt landmärke i Trelleborg. Tornet uppfördes 1912 och är än idag Trelleborgs högsta byggnad med sina 58 meter. Numera inryms ett café i vattentornet.

Vattentornet från 1912, Trelleborgs högsta byggnad
Vattentornet från 1912, Trelleborgs högsta byggnad. Foto: Photosbypatrik / Shutterstock.com

Tullstorpsstenen

Tullstorpsstenen är en gammal runsten på Tullstorps kyrkogård i Trelleborgs kommun. Den är rest under vikingatiden omkring år 1000. Inskriften kan översättas till ”Klibir och Åsa reste kummel dessa efter Ulf.”. Det som gör denna runsten särskilt sevärd är det stora fabeldjur med ett östromerskt krigsskepp under sig. Enligt arkeologen Sven Rosborn kan motivet ha kopplingar till väringar, som var nordiska vikingar som tjänstgjorde som livvakter för den bysantinske kejsaren.

Sankt Nicolai kyrka

Sankt Nicolai är en vacker gammal kyrka i Trelleborg som är vigd åt Sankt Nicolaus, sjömännens helgon. Kyrkan invigdes på 1800-talet och är uppförd i en blandning av nyromansk och nygotisk stil. Sankt Nicolai kyrka är öppen dagligen för besökare mellan 09:00 till 16:00.

Adress: Norregatan 14.

Sankt Nicolai kyrka
Sankt Nicolai kyrka. Fotograf: Photosbypatrik/Shutterstock

Skegrie mölla

Skegrie mölla är en väderkvarn av typen holländare. Sedan 1700-talet har det funnits en kvarn på denna plats. Den nuvarande kvarnen är ifrån 1895. Därefter pågick kvarnverksamheten fram tills 1947. Skegrie mölla har en interiör som är mer eller mindre intakt och är fortfarande funktionsduglig. Under särskilda dagar öppnas kvarnen upp för besökare. Särskilt vackert är det när rapsfälten runtomkring står i full blom.

Mer läsning från närområdet