Skip to Content

Att göra i Ystad

Att göra i Ystad

Vi har samlat ihop 17 tips på sevärdheter och saker att göra i Ystad – En av Sveriges charmigaste städer med en välbevarad medeltida stadskärna.

Ystad är en mindre stad i södra Skåne med cirka 20 000 invånare inom tätortsområdet. Under sommarmånaderna vaknar staden särskilt till liv med både svenska och utländska turister.

Ystad är särskilt känt för sin välbevarade stadskärna med charmiga korsvirkeshus och medeltida gatunät. Staden är även känd som inspelningsplats för Wallander-filmerna.

Saker att göra i Ystad

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Ystad med omnejd.

Gå i Wallanders fotspår

Följ med på en guidad Wallandertur genom Ystad, eller strosa runt på egen hand och upptäck de olika platserna från Wallander-filmerna som spelats in i Ystad.

För dig som vill strosa runt på egen hand finns det även två appar att ladda ner som heter ”Walk of Film” och ”I Wallanders spår”.

Wallander polisstation ystad
Foto: Pawel Szczepanski / Shutterstock.com

Besök takbaren på Fritiden Hotell & Kongress

Fritiden hotell & Kongress har en trevlig takbar med 360 graders panoramavy över staden. Kom hit och njut av en god drink samtidigt som du får en av Ystads bästa utsikter.

Adress: Österleden 19.

Spadag på Ystads saltsjöbad

Ystads saltjsöbad är en prisbelönt spaanläggning som nästan alltid finns med i toppen bland svenska spahotell.

Att boka in en spadag med avkoppling och spabehandling är något av det bästa som finns att göra i Ystad för att skämma bort din kropp och själ.

Ystads Saltsjöbad – Pressbild

Spana in Ystad Antik & Vintage

Ystad Antik & Vintage är en trevlig butik i centrum med antikföremål, vintageprylar och retrokläder. Ett ställe som man inte bör missa ifall man gillar återbruk.

Adress: Besökaregränd 3.

Se en föreställning på Ystads teater

Ystads teater uppfördes redan i slutet av 1800-talet och har sedan dess förgyllt tillvaron genom en rad olika föreställningar. I snitt har teatern cirka 170 arrangemang och 40 000 besökare om året.

Information om föreställningar finns att läsa på hemsidan. Biljetter kan förköpas online eller i samband med föreställningen.

Adress: Sjömansgatan 13.

Ystads teater
Foto:  Pawel Szczepanski / Shutterstock.com

Gör ett besök på Ystad Studios visitor center

Ystad är en stad som är känd inom filmvärlden och här får du som besökare möjligheten att upptäcka filmens värld med autentiska kulisser.

Det är ett interaktivt besöksmål med prova-på-grejer som passar både barn och vuxna. Mycket fokus ligger förstås på Wallander-filmerna.

Adress: Elis Nilssons väg 14.

Gör en dagsutflykt till Ales stenar

Ales stenar är Skånes motsvarighet till Stonehenge. En mystisk plats med lång historia som minst går tillbaka till Vendeltiden.

Från Ystad tar du dig enkelt hit på dagsutflykt då den gamla skepssättningen är belägen vid byn Kåseberga, cirka 25 minuter med bil från Ystads centrum.

Sol och bad på Mossbystrand

Mossbystrand är en badvänlig sandstrand som ligger längs kustvägen, väg 9, strax väster om Ystad. Här väntar en härlig strand med vit finkornig sand och klart vatten som omges av flacka sanddyner.

Gå på Jazzfestival

Ystads jazzfestival är en årlig festival med jazztema som hålls under 4 dagar på sommaren. En hyllning till jazzmusiken med välkända artister och ljuvliga uppträdanden.

YSJF2020 Gitte o Jazzpågarna – Fotograf: Harri Paavolainen

Ät hemmagjord glass på Glassmakeriet

På Ystads glassmakeri tillverkas det glass dagligen efter italienska recept med enbart naturliga råvaror. Totalt finns det 24 smaker att välja mellan där smakerna skiftar efter säsong och humör.

Adress: Teatergränd 1.

Sevärdheter i Ystad

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Ystad.

Per Helsas Gård

Per Helsas gård är en viktig kulturell sevärdhet i Ystad då det är ett utmärkt exempel på skånsk korsvirkesbebyggelse.

Här finns bland annat en restaurang, antikaffär och diverse hantverksbutiker. Ett gammalt handelskvarter med korsvirkeslängor från 1600-, 1700- och 1800-talen.

Per Helsas gård i ystad

Lilla Västergatan

Lilla Västergatan är en av Ystads vackraste gator med vackra korsvirkeshus och stockrosor längs husväggarna. En välkänd och populär plats bland fotografer och turister.

Lilla Västergatan Ystad
Fotograf: Alex Waltner / Swedish Nomad

Klostret i Ystad

Ystads kloster är ett före detta gråbrödrakloster som grundades redan år 1267. Det är en av Sveriges äldsta klosteranläggningar och även en av de bäst bevarade.

Franciskanerorden som startade klostret drevs bort i samband med reformationen år 1532. Numera inryms Ystads stadshistoriska museum i klosterbyggnaden.

Adress: S:t Petri Kyrkoplan.

Klostret i Ystad

Sankta Maria kyrka

Sankta Maria kyrka är en gammal kyrka i Ystad som började att byggas redan på 1200-talet. Något som är särskilt sevärt i denna kyrka är predikstolen i barockstil från 1600-talet.

Här finns också ett vackert altarskåp i gotisk stil från 1400-talet. Kyrkan är öppen varje dag från klockan 10 till 16 under perioden 1 september-31 maj och från 10 till 18 under perioden 1 juni till 31 augusti.

Adress: Stortorget 2A.

Sankta Maria kyrka i Ystad

Marsvinsholms slott

Marsvinsholm är ett privatägt slott som ligger i Ystads kommun, cirka 10 minuter med bil från centrum. Slottsparken är tyvärr stängd för allmänheten.

Marsvinsholms slott i Ystads kommun

Att göra i Ystad med barn

Åk en tur med Lilla Tåget

Följ med på sightseeingrunda i Ystad där Lilla tåget tar besökare genom staden eller vidare ut till Ystads sandskog. Lilla Tåget kör enligt schema under sommarmånaderna och är en ständig barnfavorit.

Besök Traktorängens museum

Traktorängens museum är en dröm för alla barn och vuxna som gillar traktorer. Museet är beläget strax utanför centrala Ystad och nås med bil på 10 minuter.

Testa dina kunskaper om Ystad

Mer läsning från Skåne


Har du fler tips på saker att göra i Ystad? Dela gärna med dig av egna tips i kommentarsfältet nedan.

Peter Lundh

Thursday 29th of June 2023

Man kan ju åka en guidad tur med brandbilen ” Frivilligan” finns både en Stadsrundtur på dagen och Wallandertur på kvällen.

Katrina Brodin

Thursday 29th of June 2023

Lyssna till Tornväktaren när han blåser i sin lur från Mariakyrkan. En fin gammal tradition från 1700-talet.

Tony Karlsson

Saturday 4th of March 2023

Bada i Ystad se Ystad saltsjöbad Fin strand 4 bryggor Minigolf restaurang mm Camping närheten av stranden

Änglahuset Norregatan Detta är Ystads vackraste om rikast utsmyckade korsvirkeshus även ett gathus uppfört 1573 söder Änglahuset hör till nuvarande gård.

Dag Hammarskjölds Backåkra. Museum, café och underbar natur.

Kåseberga Hamn med fiskrestauranger och Ale stenar i närheten.

Alex Waltner

Sunday 5th of March 2023

Hej Tony, tack för dina tips! :)