Skip to Content

Att göra på Österlen

Att göra på Österlen

Är du nyfiken på vad det finns att göra på Österlen? Vi har samlat ihop 25 tips på sevärdheter och aktiviteter på Österlen som vi tycker att man inte ska missa när man åker till denna fina del av Skåne.

Här finns alltifrån vackra paradisstränder till mysiga gårdsbutiker och charmiga bed & breakfast samt fina vandringsleder och öppna landskap med vyer som är en fröjd för ögat.

Det finns alltid en bra anledning att besöka Österlen, oavsett årstid. Många åker hit under sommaren i juli och augusti, men det är minst lika vackert under andra perioder av året, exempelvis i maj, juni och september.

Sevärdheter på Österlen

Hallamölla

Hallamölla är ett av Skånes högsta vattenfall. Som besökare får du uppleva skånsk kulturhistoria och natur i en rofylld miljö. Intill vattenfallet ligger en gammal kvarn från 1800-talet.

Ales stenar

Ales stenar är en gammal skeppssättning med 58 stenblock som ligger vid Kåseberga. Platsen brukar nämnas som Sveriges motsvarighet till Stonehenge.

Från Ales stenar får man även en fantastiskt utsikt. Ett besök i samband med vintersolståndet och sommarsolståndet är extra speciellt.

Brösarps backar

Brösarps backar slår hål på myten om att Skåne skulle vara platt. Särskilt vackert är det i april och maj månad när det böljande landskapet förvandlas till ett gult och blått hav av blommor.

Backarna vid Brösarp är utan tvekan en av Österlens vackraste platser med milsvida vyer och fina vandringsmöjligheter.

Brösarps backar

Glimmingehus

Glimmingehus är Nordens äldsta bevarade enkelhusborg. En plats som är full av historia där besökare bjuds in på rundvanding och spökvandring.

Under sommaren arrangeras ett medeltidsläger, som är ett uppskattat evenemang där besökare får resa tillbaka till medeltiden under tre dagar.

Kronovalls vinslott

Kronovalls slott är Sveriges enda vinslott och här kan du både äta och dricka gott samt övernatta ifall du vill uppleva hur det är att bo på ett slott.

Slottet är från 1800-talet och ligger vackert beläget mellan Tomelilla och Brösarp. Många väljer även att ha sitt bröllop här.

Kronovalls vinslott

Sandhammaren

Sandhammaren är en fin strand på Österlen, som ligger öster om Ales stenar. Här väntar vit finkornig sand och klart vatten. Stranden omges av tallskog och sanddyner.

Parkering finns i anslutning till Sandhammaren. Dock är antalet platser begränsat och under juli och augusti blir det ofta fullt på parkeringen.

Stenshuvuds nationalpark

Stenshuvuds nationalpark är ett populärt besöksmål på Österlen. I denna nationalpark finns en stor artrikedom som trivs i lummiga ädellövsskogar.

Den högsta toppen heter Stenshuvud och når en höjd på 96 meter över havet, varifrån man får en fantastisk utsikt över Hanöbukten.

Tosselilla

Tosselilla sommarland är en nöjespark som ligger strax utanför Tomelilla. Här finns både karuseller och vattenland med attraktioner som passar alla åldrar.

Vilda Musen på Tosselilla Sommarland. (Foto: Pressbild)

Kungagraven i Kivik

Kungagraven i Kivik är en historisk sevärdhet på Österlen som härstammar från Bronsåldern. I gravens hällkista finns hällbilder inristade.

Det är inte känt vem eller vilka som ligger begravda här, men Kiviksgraven är en av de största gravarna i Skandinavien som hittats från den äldre bronsåldern.

Kungagraven i Kivik
Kungagraven i Kivk. (Foto: Tommy Alven/Shutterstock)

Havängsdösen

Havängsdösen är en megalitgrav som stått på samma plats i åtminstone 5500 år. Den är belägen på en kulle vid Haväng och Ravlunda skjutfält.

En mycket intressant plats att besöka om man är intresserad av historia. Det är okänt vem eller vilka som ligger begravd i denna gamla stenkammargrav.

Havängsdösen på Österlen

Haväng

Haväng brukar nämnas som en av de vackraste platserna på Österlen. Här väntar milsvida vyer av sandstrand och klart vatten som omges av grönskande natur.

Sandstranden vid Haväng på Österlen. (Foto: Imfoto/Shutterstock)

Sträntemölla-Forsemölla naturreservat

Forsemölla vattenfall är lite av en dold pärla på Österlen som inte många brukar hitta till. Vattenfallet är beläget en kort promenad från parkeringen till Sträntemölla-Forsemölla naturreservat.

Knäbäckshusens strand

OBS, denna strand är tyvärr stängd under 2024 pga skador efter stormen Babet.

Vid Rörum och Stenshuvuds nationalpark ligger Knäbäckshusens strand, som är en av Sveriges vackraste stränder.

Här väntar en sandstrand med vit finkornig sand och klart vatten. Denna strand ger helt klart en utomlandskänsla med vyer som påminner om paradisstränder i Thailand.

Aktiviteter på Österlen

Åk med på ångtåget mellan Brösarp och Sankt Olof

Varje sommar är det möjligt att åka med det gamla ångtåget mellan Brösarp och Sankt Olof. Hela tågresan tar omkring 1,5 timme med 30 minuters stopp i Sankt Olof.

Det är rekommenderat att boka biljett i förväg då detta är en populär aktivitet på Österlen. Biljetter säljs även innan avång i mån av plats.

Ångtåget på Österlen vid Brösarps station. (Foto: Michael715/Shutterstock.com)

Ät en traditionell äggakaka på Brösarps Gästgifveri

På anrika Brösarps Gästgifveri kan du äta en klassisk skånsk äggakaka, en stående favorit som alltid finns på menyn.

Fika på Kaffestugan Alunbruket

Kaffestugan Alunbruket är den äldsta kaffestugan i Skåne och än idag drivs den av samma familj som när den startades 1930 av farmor Hilda.

Detta är en skånsk idyll med gamla korsvirkeshus som omges av lummig grönska och fina vandringsleder. På menyn finns både fika och smörgåsar.

Kaffestugan alunbruket-3

Vinprovning på Skepparps vingård

Skepparps vingård är en prisbelönt vingård som ligger mellan Haväng och Brösarp. Här odlas bland annat druvorna Solaris, Rondo och Cabernet Cortis. Vinprovning bokas i förväg.

Vinodlingen på Skepparps Vingård / Pressbild

Gå på loppis

Under sommarhalvåret är det fullt med loppisar på Österlen som håller öppet, alltifrån permanenta loppisar till olika gårdsloppisar där det skyltas i samband med loppisen.

Loppis i Suckarnas gång i Simrishamn är en favorit som hålls helgfria lördagar från april till oktober. Missa inte heller Prylbyrån, Tuvegården Saker & Ting, Millan på Möllan, Vintage Corner, Precis en sån i Skillinge och Karossgården Antikt.

Besök en gårdsbutik

Att besöka någon av alla gårdsbutiker är bland det bästa som finns att göra på Österlen. Här kan du köpa närproducerat som odlats och tillverkats i närområdet.

Några välkända gårdsbutiker att besöka: Petersborgs gård, Örnahusens Gårdsbutik, Åsgårds Gårdsbutik, Gunnarshögs gård, Hemdala gårdsbutik och Vilhelmsdals gårdsbutik.

Fika på Café Sågmöllan

Café Sågmöllan är ett mysigt café i Kivik som bjuder in till en fikastund i en idyllisk miljö intill den gamla kungagraven.

Här serveras klassisk svensk fika som är glutenfri och utan mejeriprodukter. Det är endast kanelbullarna som innehåller gluten, men kanelbullen finns som glutenfri.

cafe sagmollan

Cykla dressin

På Österlen finns dressincykling på nedlagda järnvägar mellan Tomelilla och Fyledalen samt Sankt Olof och Gyllebo. Här trampar man sig fram på sin dressincykel genom ett typiskt skånskt landskap med gamla gårdar, beteshagar och öppna landskap.

Besök Mandelmanns trädgårdar

Mandelmanns trädgårdar är en ekologisk besöksträdgård på gården Djupadal. Familjen Mandelmann har drivit gården sedan 1996, som också blivit känd från TV-programmet Mandelmanns gård.

Under en begränsad period är det möjligt att besöka gården. När gårdsbutiken är öppen kan man också köpa med sig grönsaker, frukt och kött från gården.

Gustav och Marie Mandelmann på gården Djupadal. (Foto: Peter Knutson/TV4)

Fika på Olof Viktors

Olof Viktors i Glemminge är ett mycket populärt besöksmål på Österlen. Hit kommer folk från hela Sverige och andra länder för att fika, äta och köpa med sig deras produkter.

Olof Viktors är ett prisbelönt café där allting görs från grunden utan halvfabrikat. I butiken hittar du bröd, kakor, glass, sylt och mycket mer.

Fika Olof Viktors

Se en föreställning på Skillinge teater

På Skillinge teater kan man se egenproducerade förställningar och olika gästspel med både teater och andra uppträdanden så som konsterter, litteraturuppläsning och stand-up.

Spana in gamla bilar på Autoseum

Autoseum är ett av Europas främsta bilmuseum med en rad olika fordon som visas upp. Museet ligger i Simrishamn och håller öppet från 1 april till slutet av september.

Klassiska bilar inne på Autoseum i Simrishamn. (Foto: Herranderssvensson, CC BY-SA 3.0)

Har du fler tips på sevärdheter och saker att göra på Österlen? Dela gärna med dig av fler tips i kommentarsfältet nedan.

Bengt Göransson

Monday 25th of September 2023

Backagården Löderup att rekommendera. Café, underhållning , försäljning etc. En pärla på Österlen.

Guy Nordin

Sunday 25th of June 2023

Stora Herrestad 😊👍 by med Anrikt B&B. Museum med fantastiskt kyrkobibliotek. Kyrka från 1100 talet. Glutenfria Paradiset. Cafe med gluten produkter. Stora Herrestad B&B huvud byggnad 10 rum ett gammalt fängelse 1736. Sammantaget ett besök och boende i Slottsmiljö bara 4kmtr från Ystad. 😊

Bella

Friday 16th of June 2023

Kiviks Musteri är ju ett absolut måste för den som är intresserad av mat och dryck! :)

Anja Persson

Friday 16th of June 2023

Pressa egen rapsolja, gå en visning och hoppa i rapshavet på Gunnarshögs Gård i Hammenhög ☀️

Charlotte Elm Ravn

Thursday 15th of June 2023

Gå på konsert på Garageprojektet i Hammenhög