Skip to Content

Bräcke Mölla

Bräcke Mölla

Bräcke mölla är en väderkvarn av typen Holländare som är belägen på Kullabygden i nordvästra Skåne i närheten av Lerhamn och Krapperups slott.

Det är en av få väderkvarnar i Sverige som är i så pass bra skick att malning av mjöl fortfarande är möjligt. Möllan är belägen 40 meter över havet på Bräcke backe, därav dess namn.

Totalt mäter Bräcke mölla 18 meter med ett lika stort vingspann på 18 meter. Inuti möllan finns två kvarnar med två kvarstenar vardera, där varje kvarnsten väger omkring 1,5 ton.

Bild: Photosbypatrik / Shutterstock.com

Under sommaren öppnar Bräcke mölla upp för besökare vid ett antal tillfällen. Besökare får då möjlighet att se kvarnstenarna mala säd till mjöl (om vinden tillåter).

Därefter kan man njuta av hembakat bröd och njuta av den fantastiska havsutsikten och landskapet runtomkring möllan. Bröd gjort på malt mjöl från möllan brukar finnas till försäljning.

Historia

Platsen där Bräcke mölla står idag var troligtvis en offerplats under stenåldern. Sedan 1656 har det stått en mölla på Bräcke backe och den första möllan var en såkallad stubbamölla.

1851 ersattes stubbamöllan av en holländare, som brann upp cirka 100 år senare 1946. Möllan som står där idag byggdes på 1800-talet och stod tidigare på Stattena inne i Helsingborg.

1980 flyttades möllan till Bräcke backe och övertogs då av Kullens hembygsförening, som restaurerat och underhållt Bräcke mölla sedan dess.

Besöksinformation

Platsen där möllan står är öppen för allmänheten året runt, men det är enbart möjligt att gå in i Bräcke mölla i samband med öppna visningar under särskilda datum på sommaren.

Parkering

Parkering för bilar finns vid Stenladan, där man sedan kan gå upp till möllan.

Kollektivtrafik

Från Höganäs avgår regionbuss 222. Närmsta hållplats heter Krapperup Lerhamnsvägen. Från busshållsplatsen är det bara någon minuts promenad till fots.

Andra sevärdheter på Kullabygden

  • Kullaberg
  • Himmelstorps Hembygdsgård
  • Beredskapsmuseet
  • Sofiero slott

Har du besökt Bräcke Mölla på Kullabygden? Lämna gärna en kommentar och dela något från din upplevelse.