Skip to Content

Havängsdösen

Havängsdösen

Havängsdösen är en gammal megalitgrav från yngre stenåldern. Denna stenkammargrav är cirka 5500 år gammal och uppfördes under den äldre fasen av Trattbägarkulturen.

Dösen är belägen vid Haväng på Österlen, därav namnet Havängsdösen. Vid utgrävningar som gjordes på 1800-talet fann man både människoskelett i gravkammaren och en flintyxa.

Ifall Havängsdösens gravkammare blivit plundrad vid ett tidigare skedde är oklart, men möjligt, även om fynden brukar vara sparsamma överlag i dösar.

Havängsdösen megalitgrav på österlen

Den gamla stenkammargraven består av tre sidostenar som mäter 1,65 x 0,5 meter. Ovanpå ligger en större sten med ett mått på 2,7 x 2 meter som bildar ett tak över gravkammaren.

En häftig sevärdhet från en svunnen tid som fått stå bevarad i tusentals år. Havängsdösens läge är minst sagt vacker med utsikt över det bildsköna Haväng och Hanöbukten.

havängsdösen med utsikt

Vem som ligger begravd i Havängsdösen är inte känt då det inte finns något nerskrivet från tiden då den uppfördes.

Det enda man vet är att det är väldigt få personer som fått en sådan fin gravplats, vilket tyder på att det måste varit en betydelsefull person som begravts i Havängsdösen.

I dösar är det endast en person som blir begravd, ofta tillsammans med gåvor som den döde fått med sig i graven så som verktyg eller ett lerkärl med mat & dryck.

Gravkammarens ingång är riktad ut mot havet och i den riktning där solen går upp i samband med vår- och höstdagjämning. Runtom graven står 16 andra stora stenar utplacerade i en rektangulär form.

Slå dig ner och känn historiens vingslag. Filosofera kring personen fom faktiskt är begravd här samtidigt du tittar närmre på Havängsdösen och det vackra landskapet.

Det var den första jordbrukande befolkningen som uppförde dösar som denna på 3000-talet före Kristus.

När Havängsdösen byggdes hade den både jord- och stenfyllning som gick upp till takblocket och täckte in graven.

Det var en storm på 1800-talet som blåste bort sanden som tidigare täckt Havängsdösen. På så vis upptäcktes gravkammaren. Vad som syns idag är alltså själva gravkammaren och kantkedjan som avgränsade graven.

havängsdösen gravkammare

Hitta hit

Havängsdösen ligger på en höjd strax norr om Verkeåns utmynning vid Haväng och Ravlunda skjutfält på Österlen, norr om Kivik och öster om Brösarp.

Närmsta parkering ligger vid ingången till naturreservatet Haväng och Vitemölla strandbackar och Skepparsgården som ligger några minuters promenad ifrån dösen.

Andra sevärdheter på Österlen

Har du besökt Havängsdösen på Österlen i Skåne? Dela gärna något från din vistelse i kommentarsfältet nedan.