Skip to Content

Kaffestugan Alunbruket

Kaffestugan Alunbruket

Kaffestugan Alunbruket är en charmig kaffestuga vid Andrarum på Österlen. Det är Skånes äldsta kaffestuga och har varit öppen för fikasugna besökare sedan 1930-talet.

Än idag drivs kaffestugan av samma familj som dessutom använder traditionella familjerecept för sina hembakade kakor.

Här väntar en idyllisk fikapaus i gemytlig skånsk miljö. Ett riktigt kulturarv med trevlig uteservering under sommarmånaderna.

Kaffestugan alunbruket-3

Kaffestugan Alunbruket har blivit utnämnt till ett av Sveriges bästa caféer av White Guide och vi på Svenska Destinationer är helt eniga i det.

Detta är en plats som alla borde få chansen att besöka någon gång i livet. Särskilt vackert är det när stockrosorna och allt annat blommar för fullt.

På menyn

Rabarberpajen med hemgjord vaniljsås är en stående favorit hos många besökare. Förutom paj finns även kakor, glass, kanelbullar och annat smått och gott som förgyller upplevelsen.

På menyn är det mesta både ekologiskt och närodlat med traditionella recept.

För dig som söker något matigare finns bland annat en klassisk räkmacka. Jättegod med egengjord majonnäs och hembakat bröd.

Öppettider

Kaffestugan Alunbruket har öppet alla dagar mellan 11:00 och 17:00 under sommarmånaderna juni, juli och augusti. I september månad är det öppet lördagar och söndagar mellan 11:00 och 17:00.

Hitta hit

Detta café är beläget vid Andrarum på Österlen, i närheten av Christinehofs slott och vattenfallet Hallamölla.

Historia

Kaffestugan Alunbruket startades på 1930-talet av Hilda Nilsson, som då började med att servera kaffe och hembakat i sin egen bostad. Hon hade skaffat sig ett gott rykte som kalaskokerska.

Den gamla Skånelängan med korsvirke byggdes dock redan på 1700-talet som arbetarbostad. Hela åtta generationer av samma familj har bott här.

På 1950-talet övertogs verksamheten av Hildas dotter Anna-Greta Carlsson. På 1970-talet tog i sin tur hennes son Krister med fru Mona över Kaffestugans verksamhet.

Idag är det Hildas barnbarnsbarn, Johan Carlsson som driver Kaffestugan Alunbruket med tillhörande bed & breakfast.

Alunbrukets Bed & Breakfast

Förutom kaffestuga bedrivs även bed & breakfast där gäster har möjlighet att hyra rum och stugor för övernattning.

Bokning görs via Kaffestugan Alunbrukets hemsida och i rumspriset ingår frukost, lakan, handdukar och städning. Det är ett enkelt och mysigt boende i gammaldags stil.

Andra mysiga caféer i Skåne

  • Café Sågmöllan
  • Albertsgården

Har du besökt Kaffestugan Alunbruket? Dela gärna din upplevelse i kommentarsfältet nedan!