Skip to Content

Knäbäckshusens strand

Knäbäckshusens strand

Knäbäckshusens strand är en vacker sandstrand på Österlen i Skåne som även är känd som Rörums strand.

Stranden är belägen strax öster om det lilla samhället Rörum. Norr om stranden ligger Stenshuvud och söder om stranden ligger det lilla fiskesamhället Vik.

År 2023 blev Knäbäckshusens strand framröstad som Sveriges finaste strand i vår omröstning där svenska folket fick rösta fram sin favoritstrand.

Och det är enkelt att förstå varför, både när man ser bilder och när man väl kommer hit. Knäbäckshusens strand är något utöver det vanliga och strandens utseende påminner en hel del om stränder som finns i Thailand eller runt Medelhavet.

Knäbäckshusens strand med Stenshuvud i bakgrunden.
Knäbäckshusens strand med Stenshuvud i bakgrunden. Fotograf: Alex Waltner

Knäbäckshusens strand har en ljus finkornig sand och färgen på vattnet är ofta turkos. Den finkorniga sanden är mjuk och behaglig att gå på.

Temperaturen i vattnet är dock inte lika behaglig och det är ofta kyligt i vattnet jämfört med andra stränder i Skåne som är mer långgrunda.

Stranden är omgiven av grönskande vegetation och träd. På gångavstånd ligger Stenshuvuds nationalpark, som är känd för sina lummiga ädellövsskogar och pastorala hedar.

Knäbäckshusens strand
Finkornig vit sand och turkost vatten vid Knäbäckshusens strand. Fotograf: Alex Waltner

Vill man ha en skuggig plats vid träden så gäller det att komma hit tidigt. De mest populära platserna med skugga blir snabbt upptagna under sommarmånaderna, även om resten av stranden sällan är packad med besökare.

Detsamma gäller för att få tag i en parkeringsplats vid Knäbäckshusens strand, då detta är något av en bristvara. Här finns inte tillräckligt med parkeringsplatser för att möta den stora ökningen av besökare som sker under sommarmånaderna.

Det allra bästa är att komma hit via kollektivtrafik eller cykel om man bestämmer sig för att åka hit under juli och augusti när det är som flest besökare.

En solig dag på Knäbäckshusens strand
En solig dag på Knäbäckshusens strand. Fotograf: Photosbypatrik/Shutterstock

De flesta som besöker Knäbäckshusens strand gör det under sommarmånaderna, i synnerhet från mitten av juli till mitten av augusti. Men även om inte solen lyser är det alltjämt en vacker plats att besöka.

Utanför högsäsongen är det särskilt trevligt att komma hit för en lång och fridfull promenad längs stranden. Det är då inte heller ovanligt att man mer eller mindre får stranden helt för sig själv, utan några andra besökare.

Rörums strand
Rörums strand är en vacker plats att besöka året om. Fotograf: Jerker Larsson/Shutterstock

För alla badsugna besökare gäller det att vara uppmärksam. Det förekommer starka underströmmar vid Knäbäckshusens strand och därför är det rekommenderat att inte bada när det är pålandsvind eller höga vågor.

Tyvärr har det skett dödsfall vid ett flertal tillfällen genom åren där personer har drunknat. Det blir snabbt djupt vid Knäbäckshusens strand och därför är det extra viktigt att hålla ett vaket öga på sina barn.

Varningsskylt som varnar om starka underströmmar vid Rörums strand
Varningsskylt som varnar om starka underströmmar vid Rörums strand. Fotograf: Alex Waltner

Hitta hit

Knäbäckshusens strand ligger mellan Kivik och Vik på Österlen. Det är väg 9 som går hit och vid Rörum är det skyltat ner mot stranden. Vägen som går ner till Knäbäckhusens strand heter Rörumstrandsvägen. Från Rörum tar det cirka 5 minuter med bil. En mindre parkering finns precis ovanför stranden.

Från Kivik tar det cirka 15 minuter med bil. Då kör man via väg 9 i sydlig riktning och sedan svänger man in på Rörumsstrandsvägen. På samma sätt tar man sig hit från Simrishamn, fast i nordlig riktning.

Från parkeringen är det endast en kort promenad innan man kommer till trappan som leder ner till Rörums strand.

Trappan som leder ner till Rörums strand. Fotograf: Photosbypatrik/Shutterstock

Krister Fröberg

Thursday 4th of January 2024

Har ni sett stranden efter Babet, höstens oktoberstorm? Ser tyvärr inte längre ut som på era fina bilder.

Svenska Destinationer

Friday 5th of January 2024

Enligt experter kommer stranden att återhämta sig, förmodligen redan till sommaren. Vanligtvis försvinner en del av sanden under vinterhalvåret, men inte lika mycket som det gjorde efter Babet. Vi får åka dit till våren igen och se hur det ser ut!