Skip to Content

Stränder i Skåne

Stränder i Skåne

Skåne är vida känt för sina fina sandstränder och det finns många att välja mellan. Här finns något för alla, oavsett om man föredrar en långgrund sandstrand eller en badstrand där det snabbt blir djupt.

Vi har valt ut 25 skånska stränder som alla är värda att besöka för en härlig stranddag. Utöver dessa finns det massor av andra fina stränder i Skåne.

Sandhammaren

Sandhammaren är en riktig paradisstrand på Österlen med finkornig vit sand och klart vatten.

Sanddynerna som omger stranden bidrar till det vackra landskapet tillsammans med de höga tallarna som svajar i takt med vinden.

Farhult havsbad

Farhult är en charmig liten by på Kullabygden som också har en av Skånes finaste stränder. Havsbadet i Farhult är lite av en doldis, även för många skåningar.

Farhult havsbad är en familjevänlig sandstrand med finkornig sand och långgrunt vatten. Här kan man gå ut långt i vattnet utan att det blir djupt.

Yngsjö havsbad

Yngsjö havsbad ligger strax söder om Åhus, cirka 25 minuter med cykel eller 10 minuter med bil.

Den här stranden är inte lika välbesökt som stranden i Åhus, utan här finns det gott om plats även under sommarmånaderna. Sanden är finkornig och vattnet är klart.

Knäbäckshusens strand

Knäbäckshusens strand är en av Sveriges finaste stränder. En magisk plats som påminner om paradisstränder i Thailand eller runt Medelhavet.

Sanden är ljus och finkornig. Vattnet är klart och stranden omges av vacker natur med Stenshuvuds nationalpark intill. Knäbäckshusens strand är något utöver det vanliga.

Haväng

Haväng är en annan trevlig plats att besöka på Österlen med finkornig sand och klart vatten som skrimrar i turkos färg. Stranden är en del av naturreservatet Haväng och Vitemölla strandbackar.

Vid stranden har även Verkeån sin mynning ut i Hanöbukten. Vid mynningen är det perfekt för mindre barn att bada.

Täppets havsbad

I centrala Åhus ligger Täppets havsbad med sitt ikoniska träd och badbrygga. En barnvänlig sandstrand med finkornig sand och långgrunt vatten.

Tropical beach

Man behöver inte resa utomlands för att besöka en sandstrand med palmer som svajar i takt med vinden. I centrala Helsingborg ligger Tropical beach, som är en populär strand under sommarmånaderna.

Stranden ligger längst ut på Parapeten och nås via Kvickbron. Från Kullagatan i Helsingborgs stadskärna tar det cirka 10 minuter att promenera till Tropical beach.

Ribersborgs strand

Ribergsborgs strand, eller Ribban som malmöborna säger är en lång och bred sandstrand som ligger på gång- och cykelavstånd från Malmös stadskärna.

Detta är en av Sveriges bästa citystränder, med allt man kan önska för en härlig dag på stranden med sol och bad för hela familjen.

Beddingestrand

Pärlan / Beddinge havsbad är en barnvänlig sandstrand med långgrunt vatten och finkornig vit sand. Redan på vägen ner från parkeringen får man en känsla av att vara utomlands.

För lokalborna och återkommande sommargäster är Beddingestrand en självklar plats på sommaren, men runtom i landet är det många som inte känner till denna paradisstrand, som ligger strax öster om Trelleborg och Smygehuk.

Beddinge Havsbad. (Foto: Visit Trelleborg)

Lomma beach

Lomma Beach har vid ett flertal gånger blivit omnämnd som en av Skånes bästa stränder. Här väntar en lång sandstrand med finkornig vit sand och klart vatten.

Skanörs havsbad

Skanör/Falsterbo är en populär sommardestination och här finns en av Skånes finaste stränder. Skanörs havsbad bjuder på finkornig sand och klart vatten som skimrar i olika nyanser av turkos färg.

Från stranden har man nära till kiosker, butiker och restauranger. Kort och gott så har Skanörs havsbad allt man kan önska för en härlig dag på stranden.

Vejbystrand

Norr om Ängelholm ligger den mysiga orten Vejbystrand, där det också finns en fin badstrand med finkornig sand och långgrunt vatten.

Råbocka havsbad/Klitterhus/Ängelholms havsbad

Havsbaden i Ängelholm är en sex kilometer lång sandstrand som omges av höga sanddyner. Här badar man i långgrunt vatten i Skälderviken.

Vattentemperaturen brukar vara behaglig och svalkande under de varmaste sommardagarna. Det finns gott om plats på stranden och man kan själv välja ifall man vill ha en mer avskild plats eller inte.

Skansenbadet

Skansenbadet är den mest välbesökta stranden i Båstad. Hit är det promenadavstånd från centrum och det är även här som det ikoniska kallbadhuset ligger.

Det är långgrunt i vattnet med en härlig sandbotten. Under juli och augusti är det många besökare på stranden och det gäller att komma hit tidigt ifall man vill ha en plats på Skansenbadet.

båstad kallbadhus

Borrby strand / Kyls Strandbad

Borrby strand och Kyls strandbad är två stränder som går samman med varandra längs den skånska östkusten mellan Örnahusen och Sandhammaren.

Här väntar en strandremsa med finkornig vit sand och sanddyner. Det är oftast inte lika många besökare som hittar hit, men för den som åker hit väntar en paradisstrand med utlandskänsla.

Mossbystrand

Mossbystrand, även känd som Abbekåsstranden är en smal och avlång badstrand med finkornig sand som ligger längs kustvägen mellan Trelleborg och Ystad.

Kvickbadet

I Höganäs ligger det populära kvickbadet med långgrunt vatten och finkornig sand, bara ett stenkast bort från Höganäs centrum. Vid stranden finns även hopptorn, kiosk, restaurang, lekplats m.m.

Domsten havsbad

För helsingborgare är havsbadet i Domsten en oas som bjuder på en rofylld dag på stranden, bara en kort biltur från centrum. Det går även bra att cykla hit på cirka 35 minuter.

Här är det långgrunt och inte lika mycket folk på stranden som det är inne i Helsingborg på Fria bad, Gröningen och Tropical beach.

Vikens havsbad

Badstranden i Viken börjar vid ”Fortet” där bussen stannar precis ovanför stranden. Vikens havsbad fortsätter hela vägen bort till Lerberget och här finns gott om plats.

Det är främst i den delen vid Fortet och badhytterna som stranden hålls efter med upprensning av tång. Ju längre bort man kommer desto mer avskilt blir det.

Hemmeslövsstrand havsbad

Hemmeslövsstrand ligger norr om Båstad, precis vid gränsen mellan Skåne och Halland. Här finns en lång sandstrand med långgrunt vatten som fortsätter upp till Skummeslövsstrand.

Ett bra alternativ om man föredrar en strand som är lite lugnare med färre besökare än exempelvis Skansenbadet inne i Båstad.

Friseboda havsbad

Friseboda havsbad är en fin sandstrand på den skånska östkusten, som ligger längs Ålakusten. Här brukar det oftast inte vara lika många besökare och har man tur får man nästan hela stranden för sig själv.

Julebodastranden

Juleboda är det sydligaste havsbadet i Kristianstad kommun, precis norr om Ravlunda skjutfält och Haväng. En härlig lång sandstrand som är registrerad som EU-bad. Parkering finns för cirka 50 bilar.

Tobisviken strand

I anslutning till Tobisvik camping ligger denna långa och breda strand. Hit kan du promenera från Simrishamn på 10-15 minuter eller cykla på 5 minuter.

Sanden är mer grovkornig här än på andra stränder på Österlen, men det är fint ändå och det är härligt att promenera längs Tobisviken.

Sandskog havsbad

Sandskog havsbad ligger strax öster om Ystad. En fin strand med finkornig sand där det inte brukar vara allt för många andra besökare.

Observera att det snabbt blir djupt i vattnet och att starka underströmmar kan förekomma.

Norreborg

Norreborg är en av Skånes finaste stränder, belägen på ön Ven utanför Landskrona. Här får man nästan en känsla av att vara utomlands med den fina sanden och det klara vattnet som skimrar i turkost.

Mälarhusens strandbad

Mälarhusens strandbad är en riktig pärla som ligger mellan Borrby strand och Sandhammaren. Här är det oftast färre besökare jämfört med Sandhammaren, samtidigt som man får njuta av en vacker sandstrand med finkornig sand.


Har du fler tips på vackra stränder i Skåne? Lämna gärna en kommentar nedan och dela med dig av egna tips.