Skip to Content

Ulriksdals slott

Ulriksdals slott

Ulriksdals slott i Solna. Foto: Mostphotos

Ulriksdals slott är ett kungligt slott i Solna med anor från 1600-talet. Slottet är öppet i samband med guidade visningar som hålls under särskilda tidpunkter från maj till september månad.

Under vissa datum är det även möjligt att besöka slottet med egen rundvandring efter köp av biljett, som kan bokas i förväg på De Kungliga Slottens hemsida. Det finns även biljettförsäljning i entrén.

Slottsparken är gratis att besöka och håller öppet året runt, dygnet runt. Sedan 1995 är Ulriksdals slottspark en del av Nationalstadsparken, som även innefattar Hagaparken samt Södra och Norra Djurgården.

Inför besöket

Vill du besöka Ulriksdals slott är det rekommenderat att boka biljett för entré med guidad visning, alternativt biljett med entré och egen rundvandring. Guidade visningar finns både på engelska och svenska. En rundvandring tar cirka 45 minuter. I biljetten ingår även inträde till Orangeriet.

I appen Kungliga promenader (Royal Walks) finns flera parkpromenader med olika teman samt historiska och nytagna bilder från slottsparken.

Ulriksdals slott med vackra krukor och växter
Ulriksdals slott med vackra krukor och växter. Fotograf: Kaisa Koistinen/Shutterstock

Hitta hit

Ulriksdals slott är beläget vid vid Edsviken, nära Bergshamra i Solna kommun, Stockholms län. Med kollektivtrafik är det smidigast att ta tunnelbana (röd linje) till Bergshamra, varifrån man sedan promenerar i cirka 20 minuter.

Från centrala Stockholm är det cirka 15 minuter med bil. Följ E4 norrut mot Solna och fortsätt på vägen mot E18/Flygplats/Sundsvall och ta sedan avfart 169 mot Norrtälje. Därefter tar du avfart 175 mot Bergshamra. Följ sedan skyltar mot Ulriksdals slott. Betalparkering finns utmed slottsallén.

Fotograf: Kaisa Koistinen/Mostphotos

Ulriksdals slottspark

För trädgårdsintresserade är det en fröjd att strosa runt i Ulriksdals slottspark, som är öppen för besökare året runt. Varje säsong har sin charm, även om det är som vackrast när det mesta står i full blom.

I den norra delen av slottsparken ligger Slottsträdgården Ulriksdal som är en handelsträdgård som drivs av familjen Rappne.

Slottsparken har anor från 1600-talet och Jakob De la gardies tid. Sedan dess har flera förändringar gjorts, bland annat av änkedrottning Hedvig Eleonora, Karl XV och Gustav VI Adolf.

Slottsträdgården vid Ulriksdals slott
Slottsparken vid Ulriksdals slott. Fotograf: Kaisa Koistinen/Mostphotos
Fåglar vid dammen i Ulriksdals slottspark
Fåglar vid dammen i Ulriksdals slottspark. Fotograf: Hamed.se/Shutterstock
Utsikt mot Ulriksdals slott från gazebon
Utsikt mot Ulriksdals slott från gazebon. Fotograf: Kaisa Koistinen/Mostphotos

Slottets historia

Det var greve Jakob De la Gardie som lät bygga Ulriksdals slott på 1600-talet. Från början hette slottet Jakobsdal och det stod färdigt 1645. Därefter tog hans son Magnus Gabriel De la Gardie över innan änkedrottningen Hedvig Eleonora förvärvade Jakobsdal 1669.

Ritningar från Nicodemus Tessin den äldre har visat att Drottning Eleonora hade storslagna planer för slottet. Namnet kommer ifrån Prins Ulrik, som var Hedvig Eleonoras sonson. Han fick slottet i dopgåva och i samband med detta döptes slottet om från Jakobsdal till Ulriksdal. Prinsen dog året därpå och fick således aldrig växa upp på slottet. Istället blev det Ulriks syster, drottning Ulrika Eleonora som så småningom fick ta över slottet.

Det var på 1700-talet som Ulriksdals slott fick sitt nuvarande utseende. På mittten av 1700-talet var Ulriksdal ett lustslott där kungligheter samlades och umgicks. På 1800-talet fungerade slottet som ett vårdhem för krigsinvalider fram tills 1860-talet, då kung Karl XV lät inreda Ulriksdals slott till sin sommarbostad. I samband med detta återsåg slottet sin forna pompa med kungliga fester.

1924 flyttade kronsprinsparet Gustav VI Adolf och Louise in på slottet. Här bodde de under våren och hösten. Sedan 1986 har Ulriksdals slott varit ett museum och det förvaltas av Statens Fastighetsverk i samarbete med Kungliga hovstaterna.

Foto: Mostphotos

Ulriksdals slottscafé

I slottsparken finns även ett mysigt slottscafé där det serveras bakverk, smörgåsar, pajer samt kalla och varma drycker. Caféet är vanligtvis öppet från mitten av april till slutet av september.

Ulriksdals Slottscafé
Ulriksdals Slottscafé. Fotograf: Eva Olsson/Mostphotos

Ulriksdals slottskapell

Det nuvarande kapellet vid Ulriksdals slott uppfördes på 1800-talet, på samma plats där ett tidigare kapell från 1600-talet stått. Ulriksdals slottskapell är uppfört i holländsk nyrenässans med venetianska influenser. Det är möjligt att bli vigd i slottskapellet och då kan man även låna brudkronan i förgyllt silver.

Ulriksdals slottskapell
Ulriksdals slottskapell. Fotograf: Michael Folmer/Mostphotos

Fler bilder från Ulriksdals slott

Ulriksdals slott i vinterskrud
Ulriksdals slott i vinterskrud. Fotograf: Roland Magnusson/Mostphotos
Blomstrande rabatt i Ulriksdals slottsträdgård
Blomstrande rabatt i Ulriksdals slottsträdgård. Fotograf: bluejava/Mostphotos
Ulriksdals slott med allé en vinterdag i januari
Ulriksdals slott med allé en vinterdag i januari. Fotograf: Peter W Eriksson/Mostphotos