Skip to Content

Att göra i Kalmar

Att göra i Kalmar

Vi har samlat ihop 30 tips på besöksmål och saker att göra i Kalmar. En vacker stad i Småland med en charmig och levande stadskärna som har ett brett restaurangutbud.

Kalmar är Smålands tredje största stad med 72 098 invånare i kommunen och 41 852 invånare inom tätorten enligt senaste statistik från SCB.

Saker att göra i Kalmar

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Kalmar med omnejd.

Besök Kalmar slott

Kalmars största sevärdhet är utan tvekan Kalmar slott, en historisk fästning som haft en mycket viktig roll i svensk försvarshistoria. Det var även här som Kalmarunionen undertecknades 1397.

Ett besök på slottet bjuder på historia och kultur genom en rad olika utställningar, både permanenta och tillfälliga utställningar med varierande teman.

Upptäck Kalmar från vattnet med Kalmarflundran

Kalmar stad är belägen vid Kalmarsund i östra Småland och att följa med på en båttur med Kalmarflundran ger besökare möjlighet att få uppleva staden från vattnet.

Med Kalmarflundran får man följa med på en guidad tur i stadens kanaler. Turen tar cirka 1 timme med avgång ifrån gästhamnen vid Kalmar turistcenter.

Foto: Imfoto / Shutterstock.com

Spela minigolf på Kalmar parkgolf

Kalmar Parkgolf är en minigolfbana med 12 hål som ligger i Vänortsparken. Banorna har inspirerats av både minigolf och äventyrsgolf. Denna aktivitet passar hela familjen.

Kalmar Parkgolf

Titta på allsvensk fotboll

På Guldfågeln Arena kan du titta på allsvensk fotboll. Här spelar fotbollslaget Kalmar FF sina hemmamatcher. Den allsvenska säsongen pågår från april till november.

Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock.com

Besök medelhavsträdgården Villa Famiglia

Strax utanför Kalmar stad ligger medelhavsträdgården Villa Famiglia som serverar italienska pizzor och annat gott i en lummig miljö med växter från Medelhavet.

Adress: Karlskronavägen 40, 388 91 Vassmolösa.

Vintageshopping på Folks interiör

Folks Interiör är en second-handbutik i Kalmar som säljer inredningsdetaljer och vintagemöbler. Produkterna är handplockade och går även att handla på nätet via deras hemsida.

Kika efter uppdaterade öppettider på instagramkontot Folks Interiör. Det går även bra att ringa till butiken i förväg på 073-5315951.

Adress: Bragegatan 1.

Utforska Kalmars restaurangutbud

Kalmar har ett brett utbud av restauranger som håller hög kvalitet med varierande prisklasser. En av stadens bästa restauranger heter Postgatan.

Andra populära restauranger som bör nämnas är Blomlöfs, Kroppkakan, Slipkajen, Bistro & Deli ÖlandsChoklad samt Gröna Stugan och Storgatan 11.

Postgatan restaurang i Kalmar

Besök Sjöfartsmuseet

Kalmars historia som sjöfartsstad går långt bak i tiden. På sjöfartsmuseet finns en samling med omkring 3000 föremål att kika närmre på.

Adress: Södra Långgatan 81.

Lyssna på Kalmars berättelser via Storyspot

I samarbete med Storyspot har Destination Kalmar tagit fram en rad olika berättelser om människor och händelser i Kalmars historia.

Samlingsnamnet för alla berättelser är öden och myter. Gå på egen stadsvandring och besök platserna som det berättas om och se vad som har hänt just där.

Fika på Krusenstiernska gården

Krusenstiernska gården är en grön oas i centrum med anor från 1800-talet. En grönskande stadsträdgård med kulturhistoriska byggnader och ett mysigt trädgårdscafé.

Adress: Stora Dammgatan 9.

Besök Kalmars julmarknad

Varje år i december månad anordnas en mysig julmarknad på Stortorget med hantverk, mat, delikatesser och underhållning.

Julmarknad i Kalmar

Spana in konsten på Kalmar konstmuseum

Kalmars konstmuseum är ett samtida konstmuseum med internationell profil, där både nationella och internationella konstnärer lyfts fram. Museet är beläget i Stadsparken.

Kalmar konstmuseum

Besök en gårdsbutik

I Kalmars närområde finns ett flertal gårdsbutiker med ett ekologiskt och närproducerat utbud. Vi rekommenderar att besöka Wirbladhs gårdshandel, Solmarka gård, Nöbble Gård och Hagalunds tomater.

Sevärdheter i Kalmar

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Kalmar utöver slottet som redan nämnts.

Västerport

Västerport är en gammal stadsport som stått på samma plats sedan 1658. Stadsporten var en del av Kvarnholmens befästningar och användes som stadsport fram till och med 1870.

Numera är Västerport ett välkänt landmärke som förbinder Kvarnholmen via gångbron från fastlandet.

västerport

Gamla vattentornet

Det gamla vattentornet är ett välkänt landmärke i Kalmar som syns på långt avstånd. Tornet har en höjd på hela 65 meter.

Vattentornet byggdes i slutet av 1800-talet, men är sedan 1983 omgjort till ett bostadshus med 11 lägenheter, fördelat på 15 våningar.

kalmars gamla vattentorn

Kalmar domkyrka

Denna pampiga domkyrka står på Stortorget. Kyrkan öppnade upp för allmänheten 1703 och är byggd i barockstil med Nicodemus Tessin den äldre som arkitekt.

kalmar domkyrka

Klapphuset

Klapphuset är en historisk sevärdhet i Kalmar, som också är det enda klapphuset som finns bevarat i hela Skandinavien.

Här möttes stadens kvinnor för att tvätta i början på 1900-talet. Klapphuset är fortfarande i bruk och är öppet från 1 maj till 30 september.

klapphuset-i-kalmar

Fler tips på ställen att besöka

 • Kalmar läns museum
 • Kullzénska caféet
 • Gerdas Te & Kaffehandel
 • Ullcentrum (butik)
 • Café Lotsutkiken
 • Johannas Choklad
 • Mormors Brödbod & Café
 • Kattrumpan (badplats)
 • Hamnkaféet
Gerdas Te & Kaffehandel på Storgatan 20

Att göra i Kalmar med barn

 • Besök A World of Dinosaurs
 • Ät glass på Glassbussen
 • Bowlingrunda på Superbowl
 • Minigolf på Kalmar parkgolf
 • Leos Lekland
 • Upzone Äventyrspark
 • Besök Skälby 4H-gård
Fotograf: Alex Waltner / Swedish Nomad – A World of Dinosaurs

Att göra i Kalmar när det regnar

Oavsett om det regnar finns det alltid något kul att hitta på. Nedan kan du se några utvalda tips på inomhusaktiviteter som lämpar sig väl när det regnar.

 • Mysig fikastund på stadens caféer
 • Spana in utställningarna på Kalmar slott
 • Besök ett museum
 • Bowlingrunda på Superbowl
 • Bio på Biostaden eller Saga biograf

Mer läsning från Småland

Historia

Från 1200-talet till mitten av 1800-talet stavades ortsnamnet som Calmar. Det finns inget fastställt datum för stadens grundande, men redan på 1200-talet var Kalmar en betydande ort med handel och välutbyggt försvar.

Det var bland annat här som Kalmarunionen undertecknades 1397, där Sverige, Danmark och Norge bildade en union med Erik av Pommern som första gemensamma kung.

I närområdet har ett flertal strider om Sveriges herravälde utkämpats genom åren. Både försvarsmässigt och handelsmässigt har staden spelat en mycket roll i svensk historia. Under medeltiden var Calmar ett gränsfäste mot Danmark.

På 1600-talet brändes stora delar av staden ner i samband med Kalmarkriget. Därefter valde man också att flytta stadskärnan till Kvarnholmen, där stadens centrum finns än idag.

Testa dina kunskaper om Kalmar


Har du fler tips på saker att göra i Kalmar? Dela gärna dina tips i kommentarsfältet nedan.

Jimi

Thursday 28th of September 2023

Hej, Tjorven cafe och museum visar den kalmarbygggda bilen Tjorven. Stort cafe med bara hembakat i retrostil.

Leif Andersson

Friday 9th of June 2023

Kalmarsundsrevyn spelas varje år på Kalmar teater och lockar besökare från hela småland.