Skip to Content

Att göra i Småland

Att göra i Småland

Katthult från Emil i Lönneberga. Fotograf: Fabian Kleinke/Shutterstock

Det finns mängder med saker att göra I Småland och i landskapet finns alltifrån historiska sevärdheter och kulturhistoriska miljöer till fartfyllda äventyr och temaparker.

Vi har samlat ihop 30 sevärdheter i Småland som inspiration för ditt nästa besök. På listan finns en blandning av natur, historia, kultur och annat som man inte bör missa när man besöker Småland!

Sevärdheter i Småland

Teleborgs slott

Teleborgs slott är ett sagoliknande slott som uppfördes som greven Fredrik Bonde gav till sin fru som morgongåva. Slottet är inspirerat av tyska riddarborgar och byggdes i slutet av 1800-talet. Det ligger i Växjö och numera är slottet öppet för övernattande gäster. Man kan även komma hit och äta i slottsrestaurangen.

Teleborgs slott i växjö
Teleborgs slott i växjö. Fotograf: Antony McAulay/Shutterstock

Granhults Kyrka

Granhults kyrka uppfördes på 1200-talet och är idag den äldsta timmerbyggnaden i Sverige som finns bevarad. En oerhört charmig och välbevarad liten kyrka med vackra målningar och interiör från 1600- och 1700 talen.

Granhults kyrka i Nottebäcks församling
Granhults kyrka i Nottebäcks församling. Fotograf: Azalais/Shutterstock

Glasriket

Glasriket är namnet på det område där man tillverkat munblåst glas i världsklass sedan 1700-talet. Några av de mest kända glasbruken som finns kvar är Kosta glasbruk, Målerås glasbruk, Skrufs glasbruk och Bergdalahyttan.

Munblåst konstglas från Glasriket
Munblåst konstglas från Glasriket. Fotograf: Danita Delimont/Shutterstock

Store Mosse nationalpark

Store Mosse nationalpark räknas som södra Sveriges största mosse med en vidsträckt myr och en rik kulturmiljö som omges av tallskog. Nationalparken är belägen i Jönköpings län och här finns flera vandringsleder: Wibecksleden, Svartgölsleden och Lilla Lövö runt.

Store Mosse nationalpark
Store Mosse nationalpark. Fotograf: MaciekArt/Shutterstock

Norra Kvills nationalpark

Norra Kvills nationalpark är en gammal nationalpark som inrättades redan på 1920-talet. Här kan man uppleva en småländsk urskog som inte har blivit avverkad på över 150 år. I nationalparken finns två leder: Stora Idgölenrundan och Lilla Idgölenrundan.

Norra Kvill nationalpark
Norra Kvill nationalpark. Fotograf: Thomas Males/Shutterstock

Åsnens nationalpark

Åsnens nationalpark är en av de yngsta nationalparkerna i Sverige. Den bildades 2018 för att bevara ett biologiskt skogs- och sjölandskap i Sydsverige. Nationalparken ligger i kommunerna Alvesta och Tingsryd i Kronobergs län.

I Åsnens nationalpark finns vandringsleder, cykelleder och kanotleder. Det är möjligt att hyra både kanot och båt för en tur på sjön där man kan få syn på havsörn, fiskgjuse och storlom.

Åsnens nationalpark i Kronobergs län
Åsnens nationalpark i Kronobergs län. Fotograf: Karin Jaehne/Shutterstock

Tomtabacken

Tomatabacken har en höjd på 377 meter över havet och är därmed den högsta punkten i hela Småland. ”Berget” är mer en höjd än ett berg och den bästa utsikten får man således från det gamla luftbevakningstornet, som tidigare tillhörde försvarsmakten.

Kleva Gruva

Kleva Gruva är en före detta gruva som ligger vid Holsbybrunn i Jönköpings län. Här väntar en rolig och spännande dag för hela familjen med guldvasking, besök i gruvan och skattjakt.

Trästaden Eksjö

Eksjö är en av Sveriges tre trästäder tillsammans med Nora och Hjo. En välbevarad stad med många vackra gamla träbyggnader i en charmig miljö.

eksjö
Vackra träbyggnader i Eksjö

Åsens by

Ett besök på Åsens by är som att resa tillbaka 100 år i tiden. I detta kulturreservat känns det som att tiden stått still och vad som väntar är en småländsk idyll med lokala hantverk, hembakad fika och möjlighet till övernattning i en otroligt charmig och vacker miljö.

Åsens by, ett kulturreservat i Aneby kommun
Åsens by, ett kulturreservat i Aneby kommun. Fotograf: Sebw/Shutterstock

Kalmar slott

Kalmar slott är ett av Sveriges mest storslagna slott och det började uppföras redan på 1100-talet. Slottet har haft en avgörande roll för svensk historia och det var bland annat här som Kalmarunionen undertecknades.

Kalmar slott är öppet för besökare året runt och utöver utställningar som berör slottets historia så anordnas det även tillfälliga utställningar av olika slag. Att strosa runt på slottet är som att resa tillbaka till en svunnen tid och med personalen som bär tidsenlig klädsel förhöjs upplevelsen ytterligare.

Kalmar slott

Bikyrkogården i Ryd

Kyrkö Mosse, även känd som Bilkyrkogården i Ryd är en udda sevärdhet i Småland som var en gammal bilskrot från början. Numera finns det 100 vrak av gamla bilar som naturen har tagit över.

Ryds bilkyrkogård
Ryds bilkyrkogård. Fotograf: Danita Delimont/Shutterstock

Minivärlden Ljungby

I Småländska Ljungby en stor värld i ett miniformat där miljöer och olika scenarior har byggts upp för hand i minsta detalj. Ett kul ställe att besöka för hela familjen, men kanske särskilt för barn. Förutom att titta på miniatyrvärldar så kan man även köra modelltåg, leka i minirummet eller skapa något eget i Minivärldens skaparhörna.

Adress: Helsingborgsvägen 9, Ljungby.

Gamleby Trollskogen

I Gamleby kan du hälsa på jätten Garpe och gå på skulpturvandring i Gamleby Trollskogen. En promenadstig som leder upp till Garpedansberget. Längs stigen finns ett stort antal skulpturer utplacerade som föreställer olika slags väsen och varelser.

Jätten Garpe som välkomnar besökare till Gamleby Trollskogen
Jätten Garpe som välkomnar besökare till Gamleby Trollskogen. Fotograf: Ingrid Pakats / Shutterstock.com

Brahehus

Brahehus är en historisk sevärdhet i Småland som ligger precis vid E4:an strax norr om Gränna. Härifrån får man en vidunderlig utsikt över Vättern, Visingsö och landskapet omkring.

Brahehus, en gammal slottsruin med utsikt över Vättern
Brahehus, en gammal slottsruin med utsikt över Vättern. Fotograf: saltat007/Shutterstock

Kronobergs Slottsruin

Kronobergs slottsruin var ett av fyra svenska slott som skulle skydda Sverige från danskarna. Det var bland annat härifrån som Nils Dacke styrde sitt uppror mot Gustav Vasa under en tid. Sedan 2023 är slottsruinen stängd för besökare pga rasrisk, men är tillgänglig att titta på utifrån.

Kronobergs slottsruin
Kronobergs slottsruin. Fotograf: Antony McAulay/Shutterstock

Röttle

Röttle är en charmig by där man som besökare kan uppleva en kulturhistorisk miljö med kvarnar och trähusbebyggelse från 1600-talet och framåt. Byn är belägen vid Röttleån.

Röttleåns vattenfall i Röttle
Röttleåns vattenfall i Röttle. Fotograf: Sebw/Shutterstock

Skurugata

Skurugata är ett naturreservat strax utanför Eksjö, som mest är känt för sin 800-meter långa skura. En häftig plats att besöka där skuran omges av bergväggar som är upp till 35 meter höga på vardera sida.

Skurugata
Skurugata i Småland. Fotograf: Vesna Kriznar/Shutterstock

Stalpets vattenfall

Stalpets vattenfall är södra Sveriges högsta vattenfall med en fallhöjd på 20 meter. Vattenfallet är beläget strax norr om Aneby och under sommarmånaderna är detta ett populärt utflyktsmål. Från parkeringen är det endast en kort promenad till Stalpets vattenfall.

Stalpets vattenfall
Stalpets vattenfall. Fotograf: Volker Rauch/Shutterstock

IKEA Museum

I Älmhult kan du besöka IKEA Museum och den första IKEA-butiken i hela världen. På museet kan du titta in i olika rum med ikoniska möbler från olika tidsperioder. Här finns även en butik där man kan köpa diverse produkter i begränsad upplaga.

IKEA Museum i Älmhult
IKEA Museum i Älmhult. Fotograf: Henk Vrieselaar / Shutterstock.com

A World of Dinosaurs

A World of Dinosaurs är ett museum som är tillägnat dinosaurier. Det är beläget strax utanför Kalmar och enligt ägaren är detta Europas största dinosaurieutställning. Museet har en uppbyggd runda med skyltar och information där man går förbi olika dinosaurier som byggts upp.

Bullerbyn och Katthult

I Seved kan du besöka platsen där Barnen i Bullerbyn delvis har spelats in. Det är nämligen här som Sörgården, Mellangården och Norrgården finns. I närheten i byn Gibberyd, cirka 1 mil från Mariannelund kan man även besöka det riktiga Katthult med Emils snickerboa.

Bullerbyn sörgården

James Bond Museet

I Nybro finns världens enda museum som är helt tillägnat James Bond. Här finns allt man kan tänka sig som är relaterad till Bond-filmerna och hans persona. Ägaren har till och med bytt namn och heter numera Gunnar James Bond Schäfer.

Adress: Emmabodavägen 20, Nybro.

Aktiviteter i Småland

Besök Astrid Lindgrens värld

I Vimmerby kommer Astrid Lindgrens sagor till liv i temaparken Astrid Lindgrens värld. Här har man byggt upp hus och miljöer från de olika berättelserna, inklusive Pippi, Emil, Nils Karlsson Pyssling, Bullerbyn, Ronja Rövardotter och Emil i Lönneberga.

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.
Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Foto: Paolo Bona / Shutterstock.com

Upplev Vilda Västern på High Chaparral

High Chaparral är en temapark i Småland med Vilda Västern som tema. En kul upplevelse för hela familjen där man får resa tillbaka till tiden med cowboys, indianer, sheriffer, guldvaskning och allt som hör till. På High Chaparral händer alltid något kul och spännande för alla åldrar, stora som små.

High Chaparral
High Chaparral, temapark med Vilda Västern som tema. Pressbild.

Testa på glasblåsning

På Kosta glascenter kan du prova på glasblåsning, en konst som gjort Småland känt världen över. Denna aktivitet passar även nybörjare och även barn i olika åldrar. Med hjälp av en erfaren glasblåsare får man chansen att skapa något som man sedan också får ta med sig hem.

kosta glascenter glasblåsning

Ät kroppkakor

Kroppkaka är en småländsk delikatess och en del av den lokala husmanskosten. I Kalmar finns bland annat Kroppkakan i Kalmar och i Emmaboda finns Annikas kroppkakor.

Kroppkakor, en småländsk delikatess
Kroppkakor, en småländsk delikatess. Fotograf: verga-g/Shutterstock

Gör eget papper

I Lessebo kan du testa på att göra eget papper på Handpappersbruket i Lessebo. Under besöket får man lära sig mer om hantverket och dess historia samt olika tekniker som används för att tillverka papper.

Lessebo-handpappersbruk-720x720

Åk över till Visingsö

Visingsö är en ö i Vättern som nås via färja från Gränna. Det är även Smålands största ö och här väntar en kulturhistorisk miljö med vackra landskap. Näs slottsruin, Brahekyrkan, Visingsborgs slottsruin och Kumlaby kyrka är några välkända sevärdheter på Visingsö.

Visingsborg på Visingsö
Visingsborg på Visingsö i Vättern. Fotograf: Martin Koebsch/Shutterstock

Titta på polkagristillverkning

Gränna har länge varit känt för sina tillverkning av polkagrisar och det finns ett flertal olika butiker där man kan titta på när polkagrisarna görs och sedan köpa med sig hem.

Polkapojkarna inne i centrala Gränna är ett populärt ställe där man också kan få prova på att göra egna polkagrisar. Grenna Polkagriskokeri och Johans polkagrisar är två andra butiker med polkagristillverkning.

Polkagrisar i olika smaker
Polkagrisar i olika smaker. Fotograf: Jeppe Gustafsson / Shutterstock.com

Åk Zipline

Little Rock Lake bjuder in till ett fartfyllt äventyr bland trädtopparna där man åker zipline i hög fart mellan träden, djupt i den småländska skogen.

Njut av utsikten från Nykulla utsiktstorn

Nykulla utsiktstorn är det enda utsiktstornet i Kronobergs län. Från en höjd på 25 meter ovanför marken har man milsvidda vyer över det omkringliggande landskapet. Vid klart väder kan man skymta hela 10 kyrktorn.

Nykulla utsiktstorn
Nykulla utsiktstorn. Fotograf: bzzup/Shutterstock

Båttur med Ångaren Thor

Ångaren Thor är ett museifartyg som byggdes i slutet av 1800-talet. På sommaren kan man följa med på en tur i Helgasjön med denna anrika ångslup. Båtturen utgår från Kronobergs slottsruin.

Örn och sälsafari

I Västerviks skärgård kan man följa med på safari med förhoppning om att skymta örn och säl. Skärgårdens många kobbar utgör utmärkta viloplatser för gråsäl som lever relativt ostört i dessa miljöer. Uppe i skyn kan man få syn på den mäktiga havsörnen som cirkulerar runt i väntan på att finna sitt nästa byte.

En tur tar cirka 3 timmar och bokning av turen ska göras senast dagen innan. Bokning kan göras via ido-sealsafari@idoskargardskrog.se.

Havsörn, Haliaeetus albicilla
Havsörn, Haliaeetus albicilla. Fotograf: Albert Beukhof/Shutterstock