Skip to Content

Att göra i Växjö

Att göra i Växjö

Vi har samlat ihop 18 tips på sevärdheter och saker att göra i Växjö. Här finns något kul för alla åldrar oavsett intresse och årstid.

Växjö är en av Smålands största städer med stadsrättigheter sedan 1342. Inom tätorten bor det 95 995 personer, varav ungefär en tredjedel är studenter på Linnéuniversitetet.

Saker att göra i Växjö

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Växjö med omnejd.

Spela klassiska arkadspel på Smålands Spelhall

Smålands Spelhall erbjuder underhållning för stora som små med flipperspel, arkadspel, musikspel och mycket mer.

Barn och ungdomar kommer garanterat att ha roligt här och som vuxen blir det en nostalgisk upplevelse med alla gamla spel.

Adress: Arabygatan 49.

Åk på en tur med Ångaren Thor

Ångaren Thor är en gammal ångbåt från 1887 som trafikerar Helgasjön under sommartid. Följ med på en historisk resa till Sveriges sydligaste sluss i Åby med avgång från Kronobergs slottsruin.

Ångaren Thor Växjö
Foto: Istvan Csomortani / Shutterstock.com

Spana in glaskonst på Sveriges Glasmuseum

Sveriges glasmuseum är en separat del inne på Smålands museum där besökare kan följa svenskt glas från dåtid till nutid.

På glasmuseet finns både permanenta och tillfälliga utställningar med glaskonst från Sverige och andra länder.

Adress: Södra Järnvägsgatan 2.

Skogsbad i naturreservatet Bokhultet

Bokhultets naturreservat ligger bara någon kilometer utanför Växjös stadskärna. Det är den största bokskogen i Kronobergs län.

Naturreservatet är både rullstolsvänligt och barnvagnstillgängligt med promenadstigar. Här väntar en rofylld stund i naturen.

Besök Östregårds antik och loppmarknad

I Moheda, cirka 20 minuter med bil från Växjö ligger Östregårds antik och loppmarknad, som är en av Sveriges största antik- och loppmarknader.

Här finns alltifrån antika möbler och allmogeföremål till gamla leksaker och husgeråd. Östregård har öppet året runt och det kommer ständigt in nya grejer till försäljning.

Spela en runda minigolf på Spetsamossen minigolf

Minigolfbana i Växjös centrala delar på Seminarievägen 10-17. En trevlig och kul aktivitet i Växjö som passar alla åldrar. Minigolfbanan har 18 hål.

Shoppa på Grand Samarkand

Grand Samarkand är ett köpcentrum i utkanten av staden med ett 70-tal butiker samt mat & dryck. Shoppingcentret är öppet alla dagar i veckan.

Gör en dagsutflykt till Åsnens nationalpark

Åsnens nationalpark har en av Europas mest värdefulla ädellövskogar blandat med myrmark och sumpskogar.

Här bor både havsörnar och älgar och som besökare kan du upptäcka nationalparken genom vandring, cykling eller paddling.

Åsnens nationalpark småland

Åk skidor vid Hanalövsbacken

Åker du hit under vintertid är det möjligt att du kan åka skidor vid Hanaslövsbacken, som ligger strax utanför Alvesta, cirka 15 minuter väster om Växjö.

Här finns 3 nedfarter med en fallhöjd på 70 meter och en längd på 500 meter. Det finns även 1 barnlift och pulkabacke för mindre barn samt ett skidspår för längdskidåkning.

Sevärdheter i Växjö

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Växjö.

Teleborgs slott

Teleborgs slott är en vacker sevärdhet i Växjö som påminner om ett riktigt sagoslott. Det uppfördes i slutet av 1800-talet och ligger vid sjön Trummen, nära universitetet.

Idag bedrivs konferens- och restaurangverksamhet på Teleborgs slott. Det är även möjligt att boka övernattning på slottet.

Teleborgs slott växjö sevärdhet

Växjö domkyrka

Växjö domkyrka är öppen alla dagar från 09:00 till 18:00. Det är en gammal kyrka med anor från medeltiden.

Kyrkan har en höjd på 63 meter och är därmed Växjös näst högsta byggnad. Vid domkyrkans korvägg finns även en gammal runsten, Tyke Vikings sten.

Växjö domkyrka

Teleborgs vattentorn

Teleborgs vattentorn uppfördes år 1974 och kallas även för Ekotemplet, då det blir ett rejält eko när man står under tornet. Detta har också gjort vattentornet i stadsdelen Teleborg till en sevärdhet i Växjö.

Kronobergs slottsruin

Kronobergs slottsruin ligger på en holme i Helgasjön, cirka 15 minuter norr om Växjös centrum med bil. Slottsruinen är öppen för besökare från maj till augusti. Då erbjuds även guidade visningar.

Kronobergs slott hade en viktig roll under Dackefejden. Det är en typisk Vasaborg med fyra runda torn som har likheter med både Kalmar slott och Vadstena slott.

Kronobergs slottsruin

Utvandrarnas hus

Utvandrarnas hus är ett museum där den stora emigrationen till Nordamerika skildras. Här finns även arkiv och bibliotek som rör emigrationen till Amerika och Kanada.

Museet har öppet alla dagar förutom måndagar och röda dagar. Entréavgift är för närvarande 120 kronor för vuxna och fri entré för barn upp till 19 år. Inträdet gäller även för Smålands museum och Sveriges glasmuseum.

Att göra i Växjö med barn

  • Spela minigolf på Spetsamossen minigolf
  • Besök Gemla Leksaksmuseum
  • Hoppa trampolin på Hop n pop
  • Utmana familjen i bowling på Event Center Knock ’em Down

Andra sevärdheter inom 1 timme med bil

  • IKEA Museum i Älmhult
  • Nykulla utsiktstorn
  • Sweden Zipline
  • James Bond 007 Museum Exhibition
  • Inglinge hög

Har du fler tips på saker att göra i Växjö? Dela gärna med dig av egna tips i kommentarsfältet nedan.