Skip to Content

Ödevata Gårdshotell & Fiskecamp

Ödevata Gårdshotell & Fiskecamp

Ödevata gårdshotell & fiskecamp ligger i Småland och har ett särskilt fokus på hållbarhet genom akvaponisk odling och biokol.

Här kan du som gäst övernatta och njuta av ett par dagar i lantlig miljö med ett flertal boendealternativ inklusive gårdshotellet, Axelssons gröna länga, ställplats och sjöstuga.

Boka en klimatsmart upplevelse och låt dig inspireras av Malin och Magnus som utvecklat gården och brinner för omställning.

Ödevata gårdshotell ligger cirka 10 km utanför Emmaboda med närhet till både Glasriket och Astrid Lindgrens Vimmerby.

Ödevata gårdshotell växthus

Boende

Gårdshotellet har 12 hotellrum att välja mellan. Samtliga rum har eget badrum. Hotellrummen består av 4 familjerum, 6 dubbelrum och 2 enkelrum.

Här bor man i en faluröd mangårdsbyggnad från 1800-talet med vita knutar och gångavstånd till sjön. Hotellrummen har en lantlig stil med bra standard och bekväma sängar.

Axelssons gröna länga

Axelssons gröna länga är ett återbrukshus med tre lägenheter som alla har klimatsmarta lösningar. Lägenheterna har två sovrum, ett badrum, kökspentry, egen uteplats och ett allrum.

Byggnaden var tidigare en kasernbyggnad och har stått oanvänd i över 20 år innan återbruksprojektet drog igång 2021.

Stugor

Ödevata gårdshotell har 4 stugor att välja mellan, Sjövillan med 9 bäddar, Sjöstugorna med 5 + 4 bäddar och semesterhuset Nilsson för upp till 6 personer.

Ställplats

För närvarande finns det 6 ställplatser på Ödevata gårdshotell som är öppna året runt. Priset är från 200 SEK per natt och husbil med 50 SEK extra för el.

Akvaponisk odling

Akvaponisk odling är grönsaksodling i vatten som kombineras med en eller flera tankar med levande fisk. Allting bildar ett kretslopp där mat till fiskarna är det enda som behöver tillföras.

Ett miljövänligt system som ger unika odlingsmöjligheter. Just akvaponisk odling är något som Ödevata gårdshotell brinner för. Som gäst kan man lära sig mer om hur det fungerar.

I växthuset odlas bland annat svenska bananer och passionsfrukt. Den akvaponiska odlingen gör det möjligt att ha ett nästintill tropiskt klimat.

Det är helt fantastiskt att se hur allting växer så att det knakar. Och att det ens är möjligt att odla tropiska frukter i Sverige.

Bastuflotte

Ödevata gårdshotell har två olika bastuflottar i sjön som ligger intill hotellet. Det som är särskilt läckert är att man kan åka ut med bastuflotten på sjön.

Från bastuflotten kan man sedan bada och varma sig i den vedeldade bastun.

Bastuflotte Ödevata gårdshotell

Lilla bastuflotten har plats för 1-6 personer och kostar 500 SEK. Vid bokning bestäms en tid när bastun ska vara färdiguppvärmd och klar att användas.

Bastuflotte Ödevata gårdshotell

Mat & dryck

Frukost serveras varje morogon med egenodlade grönsaker, honung, äppelmust och ägg. Hotellet har ingen restaurang, men gäster har tillgång till kök och grillplats för egen matlagning.

Fiske

Ödevata har ett fantastisk läge för fiskeentusiaster med ett flertal sjöar i närområdet med ett rikt fiskbestånd, särskilt abborre och gädda.

Från 1 september till 30 april är det möjligt att boka gårdshotellets exklusiva fiskepaket.

Kontaktinformation

Telefon: 0471-50430
Epost: info@odevata.se
Hemsida: https://www.odevatagardshotell.se/
Instagram: @odevatagardshotell
Ödevata gårdshotell i Småland

Ödevatas miljöprogram

Ödevatas miljöprogram är en femårsplan som gårdshotellet tagit fram för sin verksamhet. Deras ekoprogram kommer att dokumenteras och vara grund för ytterligare förbättringar och vägen till att bli ett av Sveriges mest hållbara semestermål.

Femårsplanen inkluderar bland annat användandet av resurser, miljövänliga inköp, hållbart byggande och underhåll samt energiförbrukning och vattenanvändning.

Konferens & Studiebesök

Ödevata erbjuder två olika konferenspaket i hållbarhetens tecken samt ett paket för teambuilding.

Det är också möjligt att boka in ett studiebesök där man får lära sig mer om arbetet bakom Ödevata gårdshotell med en presentation om akvaponik, biokol och landsbygdsutveckling.

Andra sevärdheter i närområdet

  • Lessebo handpappersbruk
  • Glasblåsning på Kosta Glascenter
  • Duvemåla
  • Granhults kyrka

Har du besökt Ödevata Gårdshotell i Småland? Dela gärna något från din upplevelse i kommentarsfältet nedan.