Skip to Content

Trollskogen i Gamleby

Trollskogen i Gamleby

Trollskogen i Gamleby är en annorlunda skulpturpark som är belägen på en bergssluttning i östra Småland, cirka 2,5 nordväst om Västervik.

Garpedansberget i Gamleby är cirka 70 meter högt. Längs promenadstigen upp till toppen finns 87 olika skulpturer som föreställer olika fantastivarelser.

De är skapade av konstnären Jan Pol Jerzy Przybyl. Figurerna är hämtade ifrån lokala sägner med alltifrån troll och älvor till tomtar och nymfer m.m.

Troll i Trollskogen Gamleby

Den unika trollskogen i Gamleby har blivit en populär sevärdhet i Sverige som även lockar utländska besökare. I närheten finns även en mängd olika fornlämningar.

Många besökare gör ett kortare stopp här i samband med att de passerar Gamleby på vägen upp eller ner längs östkusten, då det endast är en kort avstickare från E22:an.

Trollparken är öppen året runt, dygnet runt och är helt kostnadsfri att besöka. En upplevelse som framförallt är kul för barnen, men även för vuxna med barnasinnet kvar.

Gamleby Trollskogen

Skulpturparken

Skulpturerna är gjorda av fiberbetong och står utplacerade längs bergsväggens promenadstig som leder upp till toppen av Garpedansberget.

Att försöka leta reda på alla figurer är en kul aktivitet för hela familjen. Se hur många ni hittar. Vissa av figurerna är mer synliga än andra.

Skulptur Trollskogen i Gamleby

Totalt finns det 87 figurer från lokala sägner. Figurerna smälter in i skogen och skapar en trolsk atmosfär, vilket gör namnet Gamleby Trollskogen än mer passande.

Vandringen uppför berget påbörjas vid jätten Garpe. Därifrån slingrar stigen sig vidare uppför bergsväggen och skulpturstigen med alla figurer.

Jätten Garpe

Jätten Garpe stod tidigare vid ingången till Gamleby Centrum, men sedan 2015 står jätten Garpe i anslutning till parkeringen vid Gamleby Trollskogen och Garpedansberget.

Garpe är enligt legenden en rik jätte och även Tjust sägners hjälte. Han är också en symbol för Tjustbornas andliga kulturer som övergått från de hedniska tiderna till dagens kristna tider.

Jätten Garpe Gamleby

Garpedansberget

Väl uppe på toppen av Garpedansberget kan man njuta av en fin utsikt från en höjd på cirka 70 meter. Här finns också gott om plats för en fikapaus innan man påbörjar sin nedstigning mot parkeringen.

Vandringen upp längs skulpturstigen är ganska brant, men är väl upptrampad. Och det finns gott om viloplatser längs stigen.

Vägbeskrivning

Gamleby Trollskogen ligger cirka 3 minuter norr om Gamleby station med bil. Till fots tar det cirka 15 minuter att promenera till Jätten Garpe och hans vänner.

Följande koordinater går till parkeringen vid Trollskogen i Gamleby – Latitud: 57.905025 | Longitud: 16.411127.

Sevärdheter i närområdet

  • Tjusts skärgård

Har du besökt Trollskogen i Gamleby? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet nedan.