Skip to Content

Visingsborg på Visingsö

Visingsborg på Visingsö

Visingsborg är en gammal slottsruin på ön Visingsö i Vättern. Slottsruinen är belägen strax norr om Färjeläget på öns östra sida.

Denna historiska sevärdhet i Småland är alltid öppen för allmänheten att besöka, men på grund av rasrisk är det inte tillåtet att gå in i själva slottsruinen.

Besökare kan däremot strosa runt fritt runtomkring slottsruinen och utmed gräsvallarna samt kika in där det är möjligt.

Under sommarmånaderna anordnas både tornerspel och teaterföreställningar med Visingsborgs slottsruin som bakgrund.

Visingsborg slottsruin

Historia

Slottet började att byggas på 1570-talet på uppdrag av Per Brahe den äldre. Till bygget användes bland annat tegel från Alvastra kloster.

Per Brahe dog 1590 och då övertogs borgen av sonen Erik Brahe. Han dog sedan i Polen 1614 och då övertogs Visingsborg av brodern Magnus Brahe.

Porträtt av Magnus Brahe som byggde ut Visingsborg under sin tid på slottet på 1600-talet.

Under hans tid byggdes borgen ut med flyglar och borggårdsmur. Det var också Magnus Brahe som lät bygga till den södra längan, vars del är den som finns kvar idag.

Magnus Brahe dog 1633 och därefter ärvdes Visingsborg med tillhörande grevskap av hans brorson, Per Brahe den yngre.

Per Brahe den yngre – brorson till Magnus Brahe och sista greve till Visingsborg

Det dröjde omkring 100 år från starten på 1570-talet innan slottet stod färdigt, men därefter blev Visingsborg till ett praktfullt slott med förgyllda spiror och vackra trappgavlar.

Visingsborgs slott färdigställdes år 1662 under Per Brahe den yngre. Vid denna tidpunkt hade slottet sex torn och en fasad som var putsad i vitt och gult.

Den enda som kvarstår av det forna praktfulla slottet är alltså den södra längan som Magnus Brahe lät bygga till under hans tid som greve av Visingsborg.

Visingsborg slottsruin

Ett fängelse för ryska krigsfångar

Mellan åren 1715 och 1718 användes Visingsborg som fängelse för krigsfångar från stora nordiska kriget och främst då för ryska krigsfångar.

Som mest fanns det över 1000 ryska fångar på slottet och de fångar som dog begravdes på Visingsö och har än idag sin sista vila på Rysskyrkogården.

Den stora branden på Visingsborg

1718 inträffade en stor brand i december månad som totalförstörde slottet. Efter branden fanns det endast ruiner kvar.

Fakta om Visingsborg

Visingsborg började att byggas på 1570-talet under Per Brahe den äldre. Det tog cirka 100 år att slutföra bygget av slottet, som färdigställdes år 1662 under Per Brahe den yngre.

Slottet är uppfört i tegel från Alvastra kloster och ett tegelbruk i Gränna. Slottet övergavs 1680 och brann sedan ner 1718.

År 2015 tog Statens fastighetsverk över Visingsborg från Riksantikvarieämbetet

Visingsborg slottsruin

Vägbeskrivning

Visingsborgs slottsruin är belägen på gångavstånd från hamnen dit färjan från Gränna ankommer. Slottsruinen ligger strax norr om färjelaget. Promenaden dit tar cirka 7 minuter via Hamnvägen.

Koordinater:58°02’05.6″N 14°21’06.9″E

Andra sevärdheter i närområdet

  • Näs slott
  • Röttle
  • Åsens by
  • Brahehus

Har du besökt Visingsborg på Visingsö i Småland? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet nedan.