Skip to Content

Att göra i Eskilstuna

Att göra i Eskilstuna

Vi har samlat ihop 12 tips på sevärdheter och saker att göra i Eskilstuna, som är den största tätorten i Södermanlands län.

Staden har fått sitt namn efter Sankt Eskil som var biskop av Tuna stift på 1000-talet. På 1600-talet fick Eskilstuna stadsprivilegier av kung Karl X Gustaf, som erbjöd Reinhold Rademacher att flytta hit från Riga för att bygga upp smedjor.

Under 1800-talet växte staden fram som en mer betydelsefull industristad med Gevärsfaktoriet, Munktells mekaniska verkstad och Jernbolaget som drivande bakom den snabba utvecklingen som fortsatte vidare in på 1900-talet.

Eskilstuna är också hemstad till det ikoniska rockbandet Kent och som besökare är det möjligt att vandra i Kents fotspår på egen hand eller som guidad tur i grupp.

Saker att göra i Eskilstuna

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Eskilstuna med omnejd.

Paddla kanot/kajak eller SUP genom stadskärnan

Ta sjövägen genom Eskilstuna och paddla kanot/kajak eller SUP längs kanotleden från Skogstorp till Torshälla. Hela sträckan tar cirka 4-5 timmar, inklusive paus.

Kajak och SUP finns att hyra från Kayakomaten utanför Munktellbadet. I Skogstorp kan du hyra kajak och SUP via Eskilstuna SUP.

Besök Munktellmuseet

Munktellmuseet är ett museum med fokus på industrihistoria. Bland annat kan man se fungerande ångmaskiner, jordbruksmaskiner och den första traktorn från 1913.

Ett intressant museum för både barn och vuxna, där barnen får vara med och provsitta i gamla fordon. I samlingen finns över 200 objekt som låter besökare ta del av drygt 200 års industrihistoria i Sverige.

Munktellmuseet i Eskilstuna
Munktellmuseet – sevärdhet i Eskilstuna. Fotograf: Per-Boge / Shutterstock.com

Vandra längs Gyllenhielmska leden

Gyllienhielmska leden är en 36 km lång vandringsled som går från naturstugan i Årby till gästhamnen i Sundbyhamn och vidare till Björsund.

Följ orange markering och njut av en naturskön upplevelse i Eskilstuna kommun med vandring över bergknallar och öppna fält blandat med skog.

Besök Rademachersmedjorna

Rademacher­smedjorna är ett friluftsmuseum i centrala Eskilstuna med smedjor som bevarats sedan 1600-talet. Byggnaderna står kvar på sin ursprungliga plats och utgör därmed Eskilstunas äldsta bebyggelse som bevarats.

Rademacher­smedjorna i Eskilstuna

Återbruksshopping på ReTuna

ReTuna är en återbruksgalleria där allting som säljs är återbruk, ekologiskt eller på annat vis hållbart producerat.

Det är världens första återbruksgalleria och här finns ett flertal butiker, inklusive Angelinas barnbutik, Libergs böcker, Returama, ReModa och Ikea Second Hand.

Adress: Folkestaleden 7.

Återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna
Återbruksgallerian ReTuna. Fotograf: Bert Bastias / Shutterstock.com

Se en föreställning på Eskilstuna teater

Eskilstuna teater har bjudit på underhållning sedan 1925 där publiken får en särskild närhet till skådespelarna på scenen.

Under året finns en rad olika föreställningar med olika teman och uppträdanden. Aktuella evenemang kan du se listade på teaterns hemsida.

Adress: J A Selanders gata 5.

Sevärdheter i Eskilstuna

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Eskilstuna med omnejd.

Sigurdsristningen

Sigurdsristningen är en stor runhäll på Ramsundsberget strax utanför Eskilstuna, i närheten av Sundbyholm. Ristningen är daterad till 1000-talet.

Sigurdsristningen

Stora Sundby Slott

Stora Sundby Slott fick sitt nuvarande utseende på 1800-talet under greve Carl de Geer. Han gjorde en genomgripande förändring som gav slottet ett riddarborgsliknande utseende i gammalnormandisk stil.

Slottet är inte öppet för allmänheten, men med jämna mellanrum tar man emot förhandsbokade visningsgrupper på minst 20 personer. Annars är besökare välkomna att strosa runt i slottsparken eller ta en fika på slottscaféet. Inträdet till slottsparken kostar för närvarande 20 kronor.

Stora Sundby Slott

Klosters kyrka

Klosters kyrka invigdes 1929 och är centralt belägen vid Eskilstunaån. Kyrkans två torn har en höjd på 62 meter. Det är den största kyrkan i S:t Johannes församling.

Inuti kyrkan finns en altartavla från år 1600, som är skapad av den flamländske mästaren Martin de Vos.

Klosters kyrka Eskilstuina

Fors kyrka

Fors kyrka uppfördes på 1000-talet av en munk som hette Sankt Eskil. Det är Eskilstunas äldsta kyrka och ett minnesmärke från medeltiden.

Kyrkan byggdes ut under 1400-talet och vidare fram till och med 1600-talet. Tornspiran har en höjd på 50 meter och restes 1676.

fors kyrka

Att göra i Eskilstuna med barn

Utmana familjen i bowling på Eskilstuna Bowlingcenter

Bowlingcentret är öppet alla dagar i veckan. Totalt finns det 16 bowlingbanor. Boka ditt besök i förväg via deras hemsida eller på telefon 016-14 07 31.

Adress: Rademachergatan 7.

Spela minigolf på Eskilstuna Bangolfklubb

En trevlig minigolfbana med varierande svårighetsgrader som passar stora som små. Bangolfklubben ligger nära Vilsta camping.

Priset för vuxna är 60 kronor och för ungdomar och barn kostar det 40 kronor för en runda. Minigolfbanan öppnar första maj och har sedan öppet under sommarmånaderna.

Adress: Vilstavägen 3.

Mer läsning från Södermanland


Har du fler tips på saker att göra i Eskilstuna? Dela gärna dina tips i kommentarsfältet nedan.

Marie

Thursday 6th of July 2023

För familjer; Finns en ny, stor fin lekplats precis vid Kloster Kyrka. Gå och bada i badhuset vid Munktell. Sagostigen i Malmköping. Åk ångtåg i Mariefred.

Ewa Lundqvist

Saturday 1st of April 2023

Stadsmuseet