Skip to Content

Skogskyrkogården

Skogskyrkogården

Skogskyrkogården är en unik kyrkogård i Gamla Enskede i Stockholms kommun. Det är den enda svenska kyrkogård som blivit listad som ett UNESCO världsarv.

Det är en vacker viloplats för de döda där natur och arkitektur har kombinerats sedan 1900-talet. Bakom skapandet står arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz.

Skogskyrkogården är också Sveriges största kyrkogård med över 90 000 gravplatser. Detta märks tydligt i samband med allhelgonahelgen där tiotusentals anhöriga tänder ett ljus för de döda.

skogskyrkogården världsarv

Skogskyrkogården blev listat som ett svenskt världsarv år 1994 med följande motivering från UNESCO:s världsarvakommitté:

Kriterium II – Arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz gestaltning av Skogskyrkogården etablerade en ny form av begravningsplats som på ett grundläggande sätt influerat gestaltningen av begravningsplatser runt om i världen.

Kriterium IV – Skogskyrkogårdens kvalitéer utgörs av dess tidiga 1900-talsarkitektur och landskapsgestaltning som anpassats till en begravningsplats.

— UNESCO:s världsarvskommitté (1994)
skogskyrkogården allhelgona

Skogskyrkogården är öppen året runt, alla dagar, dygnet runt. Det är gratis inträde. Hundar får gå in på kyrkogården, men måste vara kopplade under hela vistelsen.

Det är en väldigt stor kyrkogård och ska du besöka någon särskild gravplats gäller det att åka till rätt entré. Huvudentrén ligger på Sockenvägen 492.

gångväg inne på skogskyrkogården

Guidad visning av Skogskyrkogården

Skogskyrkogården erbjuder guidade visningar varje söndag mellan maj och september. Visningen kostar 150 kronor per person och pågår i cirka 1,5 timme till 2 timmar.

Den guidade turen hålls främst på svenska, men det finns även guidade visningar med engelsktalande guide från juli till september. Det finns också möjlighet att boka in en privat visning via Stadsmuseet.

Visitors center

Besökscentret är öppet alla dagar från 30 maj till 30 september. I oktober är det öppet på helger mellan 11-16.

Här kan besökare ta del av information om Skogskyrkogården och världsarvet. I besökscentret finns personal på plats för att svara på frågor samt en utställning, butik och utomhuscafé.

Visitors center Skogskyrkogården

Uppståndelsekapellet

Uppståndelsekapellet har en klassisk tempelarkitektur och räknas som en av de främsta byggnadsverken på Skogskyrkogården.

Kapellet är ritat av Sigurd Lewrentz och invigdes 1925. Uppståndelsekapellet är ett så kallat genomgångskapell med en separat in- och utgång.

Uppståndelsekapellet på Skogskyrkogården

Skogskapellet

Skogskapellet var det första kapellet på Skogskyrkogården och även det minsta. Det ritades av Gunnar Asplund och invigdes år 1920.

Skogskapellet på Skogskyrkogården
Foto: trabantos / Shutterstock.com

Greta Garbos grav

Greta Garbo är en av Sveriges mest berömda personer genom tiderna. Hennes gravplats finns på Skogskyrkogården i Stockholm.

Hon gravsattes här den 16 juni år 1999. På gravstenen syns en kopia av hennes namnteckning.

Greta Garbos grav på Skogskyrkogården i Stockholm
Foto: Andreas_Bergerstedt / Shutterstock.com

Allhelgonahelgen på Skogskyrkogården

Som allra vackrast är det kanske att besöka Skogskyrkogården i samband med Allhelgonahelgen. Under den högtiden kommer det tiotusentals besökare och anhöriga som tänder ett ljus för de döda.

En fin gest som lyser upp den mörka höstnatten. Att se detta med egna ögon där över 100 000 ljus tänds på hela kyrkogården är minst sagt en upplevelse.

Tänk på att det råder bilförbud inne på Skogskyrkogården under Allhelgonahelgen. Endast taxi, färdtjänst och fordon med handikapptillstånd är tillåtna att köra in på kyrkogården under den helgen.

Allhelgonahelgen på Skogskyrkogården

Monumenthallen

Monumenthallen är en av Skogskyrkogårdens främsta byggnadsverk. Den ritades av Gunnar Asplund och på kvällen lyser varje pelare upp i mörkret.

Monumenthallen

Vägbeskrivning

Från Stockholm tar det cirka 10 minuter att köra med bil till Skogskyrkogården. Från centrala Stockholm kör du ut på Centralbron och vidare genom Söderledstunneln och väg 73 mot Nynäsvägen i Gamla Enskede.

Parkering

Parkering finns på ett antal olika platser runt och inne på Skogskyrkogården. Bland annat finns parkeringsplats vid besökscentret och Skogskapellet.

Res med kollektivtrafik till Skogskyrkogården

Precis utanför kyrkogården finns en tunnelbanestation med samma namn. Det är gröna linjen som går dit. Åker du från centrala Stockholm eller Södermalm ska du hoppa på tunnelbanetåget som går längs gröna linjen mot Farsta strand.

vägbeskrivning skogskyrkogården

Kända personer som är begravda på Skogskyrkogården

Det finns flera berömda personer med gravplats på Skogskyrkogården. Nedan kan du se ett axplock av dessa och vad varje person var känd för.

Harald André (1879–1975), chefredaktör, regissör och operachefGunnar Asplund (1885–1940), arkitekt
Birgit Cullberg (1908–1999), koreografEva Dahlbeck (1920–2008), skådespelare
Eric Ericson (1918-2013), kördirigentHåkan Ersgård (1934–1998), regissör
Gertrud Fridh (1921–1984), skådespelareGreta Garbo (1905–1990), skådespelare
Mona Geijer-Falkner (1887–1973), skådespelareLars Gullin (1928–1976), orkesterledare och jazzmusiker
Hans Hagnell (1919–2006), politiker och landshövdingGunnar Heckscher (1909–1987), statsvetare, politiker, partiledare, diplomat
Gustav Hedenvind-Eriksson (1880–1967), författareOlle Hellbom (1925–1982), regissör
Jan Johansson (1931–1968), jazzmusikerEyvind Johnson (1900–1976), författare, nobelpristagare, ledamot av Svenska Akademien
Yngve Larsson (1881–1977), borgarrådPelle Lindbergh (1959–1985), ishockeymålvakt
Ivar Lo-Johansson (1901–1990), författareSune Mangs (1932–1994), skådespelare, revyartist
Kenny Olsson (1977–2007), speedwayförareTorsten Ralf (1901–1954), dramatisk tenor
Lennart “Nacka” Skoglund (1929–1975), fotbollsspelareStieg Trenter (1914–1967), författare
Gunnar Wiklund (1935–1989), sångareSonja Åkesson (1926–1977), poet

Begravning på Skogskyrkogården

Vem som helst kan köpa en gravplats för urngrav på Skogskyrkogården. Det finns inget krav om att vara bosatt i Stockholms kommun.

Den förköpta gravplatsen kommer med ångerrätt och möjlighet att återlämna sin plats till kyrkogårdsförvaltningen. På Skogskyrkogården sker gravsättning på följande sätt:

  • nedsättning av kistor och urnor vid individuella (enskilda) kist- eller urngravplatser.
  • gravsättning i minneslund.
  • gravsättning i askgravplats.
gravplats på skogskyrkogården

Begravningsceremoni

Begravningsceremoni är möjligt att hålla på något av de fem kapell som finns på Skogskyrkogården. Dessa är följande: Skogskapellet, Trons kapell, Uppståndelsekapellet, Heliga korsets kapell och Hoppets kapell.

begravning skogskyrkogården

Almhöjden

Almhöjden är belägen uppe på en kulle väster om Monumenthallen. Den kallas även för Meditationslunden och karäkteriseras av de vackra almarna som växer uppe på kullen.

Almhöjden

Andra sevärdheter i Södermanland

  • Stendörrens Naturreservat

Har du besökt Skogskyrkogården i Stockholm? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet nedan.