Skip to Content

Att göra i Uppsala

Att göra i Uppsala

Vi har samlat 20 tips på sevärdheter & saker att göra i Uppsala. Här finns något kul för alla besökare, oavsett intresse och ålder.

Uppsala var länge en betydelsefull plats för troende, ända sedan vikingatiden och senare även som ett kyrkligt centrum i Sverige.

I modern tid är staden starkt förknippad med Uppsala universitet, som är Nordens äldsta lärosäte då universitetet grundades redan år 1477.

Uppsala är också en av Sveriges största städer med omkring 166 000 invånare inom tätortsområdet och 242 000 i hela kommunen. En livlig och ungdomlig stad med lång historia.

Saker att göra i Uppsala

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Uppsala.

Gå i vikingarnas fotspår i Gamla Uppsala

Gamla Uppsla blev ett politiskt och religiöst maktcentrum redan på 500-talet. Det är en av Skandinaviens mest mytomspunna platser med en mycket intressant historia.

Som besökare kan du besöka Gamla Uppsala museum och ta del av en utställning med unika originalfynd och olika ljudberättelser.

Du kan också ströva omkring på egen hand bland kungshögarna. Missa inte att stanna till vid Odinsborg och smaka på riktig mjöd, en dryck som vikingarna drack.

gamla uppsala vikingar

Ta en tur med ångtåget Lennakatten

Lennakatten är en museijärnväg i Uppland som bjuder på en tidsresa till tiden då Sveriges järnvägar trafikerades av ånglok, diesellok och rälsbussar.

Det gamla ångtåget utgår från Uppsala centralstation och tar sedan med passagerarna på en resa längs böljande slätter och förbi glittrande sjöar och trolska skogar.

I december månad kan man åka med på tomtetåget med julpyntade vagnar från Faringe till Almunge, där tomten väntar.

Lennakatten ångtåg
Fotograf: Kalbar / Uppsala Marknadsföring

Strosa runt i Botaniska trädgården

Uppsalas botaniska trädgård är öppen året runt. Det är en välkänd sevärdhet i Uppsala med en stilfull barockträdgård och ett tvåhundraårigt orangeri samt ett tropiskt växthus med regnskog.

Här finns det många ovanliga växter att titta närmre på. Växterna är planterade efter geografiskt ursprung, naturlig levnadsmiljö, släktskap eller hur de används.

Det är fri entré till parken. För det tropiska växthuset är avgiften för närvarande 50 SEK för vuxna. Orangeriet har entréavgift i samband med utställningar.

Uppsalas botaniska trädgård

Äventyrsdag på Fyrishov

Ta med barnen till äventyrsbadet Fyrishov för plask och lek i vatten. Med tropisk värme i luften och 30 grader i vattnet behöver man aldrig frysa.

Äventyrsbadet har bland annat två vattenrutschbanor, vattenfall, jetströmkanal, vattenkanoner m.m. Bassängens djup går från 30 centimeter till 1,2 meter med en grundare del för mindre barn.

Gör en dagsutflykt till Skoklosters slott

Skoklosters slott är beläget söder om Uppsala på Skohalvön vid Mälaren. Slottet räknas in bland de främsta barockslotten i Europa och nämns ofta som ett av Sveriges vackraste slott.

Skoklosters slott är öppet från maj till september samt vid särskilda evenemang. Under den perioden erbjuds även guidade visningar.

Skoklosters slott uppland

Testa på Yoga på Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga grundades 2006 och har sedan dess blivit ett mycket omtyckt yogacentrum. Här finns en rad olika kurser och stilar inom yoga som Ashtangayoga, gravidyoga, yinyoga och hathayoga.

Det finns även möjlighet att boka yogaklass på förhand eller på drop in. Yogastudion ligger på Sysslomansgatan 8, nära Fyrisån och domkyrkan.

Besök Gustavianum

Gustavianum är inrymt i Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad. Här finns ett flertal historiska samlingar, bland annat från Egypten och Medelhavet samt forntida Norden.

Samlingarna består av olika objekt som Uppsalas universitet har samlat på sig sedan det grundades år 1477. Gustavianum är tillfälligt stängt för renovering och väntas återöppna i slutet av 2023 eller början av 2024.

Gustavianum uppsala

Naturäventyr i Fjällnora friluftsområde

Fjällnora friluftsområde ligger strax öster om centrala Uppsala. Ett trevligt naturområde som går att besöka året runt med badplats, vandringsleder, fiske och höghöjdsbana.

Här finns även möjlighet att hyra roddbåt, kanot, SUP och trampbåt. Under vintertid kan du åka långfärdsskridskor och längdskidor.

Fjällnora friluftsområde
Fotograf: Gustav Dalesjö / Uppsala Marknadsföring

Besök Evolutionsmuseet

Evolutionsmuseet är Uppsalas naturhistoriska museum. De permanenta utställningarna inkluderar zoologi och paleontologi samt en utställning om människans evolution.

Här finns bland annat Nordens största samling av äkta dinosaurieskelett och över 5000 djur från världens alla kontinenter.

Strosa runt i Linnéträdgården

Linnéträdgården är Sveriges äldsta botaniska trädgård då den grundlades redan år 1655. Det var här som Carl von Linné arbetade och verkade.

Linnéträdgården i Uppsala har rekonstruerats för att efterlikna hur hans botaniska trädgård såg ut på 1700-talet. En vacker trädgård mitt i stan där du får chansen att strosa runt i von Linnés fotspår.

Linneträdgården
Fotograf: Gustav Dalesjö / Uppsala Marknadsföring

Titta på allsvensk fotboll

Uppsalas mest kända fotbollslag heter IK Sirius, en klubb som startades redan 1907. För närvarande spelar laget i Allsvenskan där matcherna spelas på Studenternas IP.

Upplev Kulturnatten Uppsala

Kulturnatten är ett årligt kulturevenemang som arrangeras den andra lördagen i september, en tradition som funnits sedan 1989.

Det är Uppsalas största kulturella evenemang och även den största kulturnatten i Sverige med tusentals besökare.

Kulturnatten Uppsala
Fotograf: Niklas Lundengård / Uppsala Marknadsföring

Sevärdheter i Uppsala

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Uppsala.

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka är en vacker katedral i gotisk stil som invigdes år 1435. Bygget påbörjades dock redan år 1273 efter en brand i den tidigare domkyrkan som stod i Gamla Uppsala.

Det är en Nordens största katedral med en höjd på 118,7 meter. Från år 1441 till 1719 har de flesta svenska monarker blivit krönta i denna domkyrka.

Uppsala domkyrka är öppen dagligen från 08:00 till 18:00 med ett fåtal undantag. Följ med på guidad visning eller utforska kyrkan på egen hand och ta del av 750 års historia.

Uppsala domkyrka

Uppsala Universitetshus

Universitetshuset är huvudbyggnaden för universitet och även en välbesökt sevärdhet i Uppsala. Huset byggdes på 1880-talet i romersk renässansstil och rymde då hela verksamheten.

Det är en praktfull byggnad med vacker exteriör och interiör. Uppskattar man arkitektur är det verkligen rekommenderat att gå in och ta besöka universitetshuset.

Uppsala universitetshus
Foto: B.Forenius / Shutterstock.com

Uppsala slott

Bygget av Uppsala slott påbörjades redan under Gustav Vasas tid. Slottet hade sedan en central roll i Uppland med ett flertal historiska händelser, bland annat Sturemorden 1567.

En historisk sevärdhet i Uppsala där även konstmuseet inryms. För den våghalsige som vill ha en fin utsikt är det numera möjligt att följa med på takvandring på Uppsala slott.

Uppsala slott

Linnés Hammarby

Linnés Hammarby är ett kulturmuseum med familjen Linnés sommarbostad bevarad sedan 1700-talet, strax utanför centrala Uppsala.

Museiområdet med tillhörande byggnader och café är öppet från maj till september och själva kulturreservatet är öppet året runt.

Linnés Hammarby

Att göra i Uppsala med barn

Nedan har du förslag på aktiviteter i Uppsala med barn i olika åldrar.

Besök Gränby 4H-gård

Gränby 4H-gård är en av Sveriges största och har funnits i över 100 år. Besökare får uppleva en unik kulturmiljö med svenska lantbruksdjur och odling med ekologiska metoder.

Något annat som är unikt med just denna 4H-gård är att det finns en rad olika historiska lämningar så som gravhögar och stensättningar.

Utmana familjen i Gokart på Gokartcentret

Gokartcentret har både inomhusbana på Bolandsgatan 10A och en utomhusbana på Rörken Motorstadion.

En kul aktivitet i Uppsala för hela familjen där man kan utmana varandra och se vem som kör bäst och snabbast. Besöket kan förbokas och det erbjuds även drop-in tider.

Spela minigolf på Uppsala Minigolfpark

Minigolfparken har tre 18-hålsbanor, två banor utomhus och en inomhus. Utmana familjen på minigolf och välj någon av minigolfparkens tre banor.

Spelavgifter för minigolf ligger på 120 SEK för vuxna, 110 SEK för ungdomar mellan 16-25 år och 70 SEK för pensionärer och barn från 15 år och neråt.

Ta med barnen till Pelle Svanslösparken

Den lekfulla Pelle Svanslösparken är ett kul ställe att besöka med barn i Uppsala. En mysig lekpark som bjuder på nostalgi för de vuxna och massor av skoj för barnen.

Pelle Svanslösparken i Uppsala
Fotograf: Gustav Dalesjö / Uppsala Marknadsföring

Har du fler tips på saker att göra i Uppsala? Dela gärna med dig av egna tips i kommentarsfältet nedan.