Skip to Content

Stenhamra stenbrott

Stenhamra stenbrott

Fotograf: Hans Baath/Shutterstock

På 1800-talet var Stenhamra det största stenbrottet i Stockholm. Mycket av det gamla stenbrottet och det tillhörande stenhuggarsamhället har bevarats, vilket ger en unik inblick i detta forna industrilandskap.

Stenhamra stenbrott är beläget på färingsö i Ekerö kommun. Omkring 1 miljon ton granit ska ha brutits här från det att stenbrottet öppnades 1884 tills dess att det lades ner 1937.

Sedan dess har ett flertal filmer och musikvideor spelats in på platsen. Några kända exempel inkluderar scener i Pippi Långstrump och Bröderna Lejonhjärta, men även Ingar Bergman och Lasse Hallström har varit här och spelat in filmschener.

Stenhuggarbyn
Stenhuggarbyn. Fotograf: Hans Baath/Shutterstock

Det som gör Stenhamra stenbrott unikt är att den gamla industrimiljön bevarats med tillhörande byggnader. De flesta av dem står orörda och låter besökare få en inblick i hur livet såg ut här i stenhuggarbyn.

Det var ett hårt arbetarliv där man jobbade 57 timmar i veckan och fick 1 veckas semester. I stenhuggarbyn fanns personalbostäder, skola, konsumbutik, badhus, dansbana och sjukstuga.

Arbetare vid stenhamra stenbrott
Arbetare vid stenhamra stenbrott, 1897. Bildkälla: Digitala stadsmuseet.

Stenbrottet består av ett granitberg (Bålberget) och den västra sluttningen ner mot Långtarmen i Mälaren som skiljer Ekerö från Färingsö. Det finns två dagbrott, varav båda är delvis vattenfyllda.

Dagbrottet vid Stenhamra stenbrott
Dagbrottet vid Stenhamra stenbrott. Fotograf: a40757/Shutterstock

Numera är det gamla stenbrottet en rekreationsplats dit många åker för en naturskön promenad i en kulturhistorisk miljö med vackra omgivningar. Längs promenadslingan som går genom den gamla stenhuggarbyn finns det även ett flertal informationsskyltar uppsatta.

Fina miljöer runt det gamla stenbrottet på Färingsö.
Fina miljöer runt det gamla stenbrottet på Färingsö. Foto: Hans Baath/Shutterstock

Stenen som bröts vid Stenhamra stenbrott användes till gator och torg i Stockholms stad. De flesta gator har dock asfalterats om, men än idag finns det fortsatt gator på Gärdet med sten från Stenhamra.

Det går utmärkt att ta sig till Stenhamra med kollektivtrafik. Enklast är att ta tunnelbanan till Brommaplan och därifrån åker man sedan med buss till Stenhamra, varifrån det är gångavstånd till det gamla stenbrottet. Hela resan med kollektivtrafik tar cirka 1 timme och 20 minuter från T-centralen.

Ett av dagbrotten vid Stenhamra stenbrott på Färingsö
Ett av dagbrotten vid Stenhamra stenbrott på Färingsö. Fotograf: a40757/Shutterstock

Historiska bilder från Stenhamra stenbrott

Stenen som bröts vid Stenhamra stenbrott transporterades till vattnet på en liten järnväg och lastades sedan pråmar som skeppade stenen vidare till Stockholms stad. I början på 1900-talet var antalet arbetare vid stenbrottet omkring 130 personer.

Transport av ett två ton tungt stenblock i Stenhamra stenbrott
Transport av ett två ton tungt stenblock i Stenhamra stenbrott

I stenhuggarbyn bodde familjerna i enkelrumslägenheter och ungkarlarna fick bo tillsammans i en faluröd länga. Barnen som bodde i stenhuggarbyn gick även i skola här.

Skolklass i Stenhuggarbyn
Skolklass i Stenhuggarbyn

Nere vid vattnet uppfördes en ångbåtsbrygga, varifrån stenen transporterades vidare till Stockholm.

Uppslagsplatsen vid Mälaren
Uppslagsplatsen vid Mälaren