Skip to Content

Digerfallet

Digerfallet

Digerfallet i Värmland. Fotograf: Hulshof pictures/Shutterstock

Digerfallet är ett vattenfall i Värmland som är beläget vid Tåsans gamla kraftstation. Det är ett fint utflyktsmål längs väg 62, som ligger cirka 1 mil norr om Sysslebäck i Torsby kommun.

Tåsans kraftverk är idag en övergiven ruin och Tåsans vattenflöde regleras genom Tåsjödammen med hjälp av en underjordisk kraftstation.

Trots det så har Digerfallet ett imponerande vattenflöde stora delar av året, där vattnet forsar ner längs den kilometerlånga ravinen som har skapats under en längre tidsperiod.

Digerfallet, vattenfall i Värmland
Digerfallet, vattenfall i norra Värmland. Fotograf: Jojoo64/Shutterstock

På sommaren kan man bada i den nedre poolen av Digerfallet. I närområdet finns ett flertal vandringsleder där man får uppleva de djupa gamla skogarna som omger vattenfallet.

Tåsans gamla kraftstation

Tåsans gamla kraftstation ligger vid foten av Digerfallet och det byggdes under åren 1918-1920 av bröderna Jöns och Markus Svanberg. Det var en stor trätub som ledde vattnet vidare in i kraftverket, som då hade en sammanlagd effekt om 400 kW. Kraftverket var i drift fram till 1953.

Sedan dess har det stått övergivet och idag bjuder platsen på ruinromantik och en spännande upplevelse för hela familjen. Kraftverket har tömts på utrustning, men än idag finns det kvar gamla möbler och tidningar. Försiktighet bör råda då det finns både bråte och rasrisk.

Hitta hit

Digerfallet är beläget vid väg 62 mellan Höljes och Sysslebäck i Torsby kommun. Från Karlstad kör man längs väg 62 tills man kommer fram till Tåsanvägen, där man svänger in mot vattenfallet.

Det är även möjligt att åka med kollektivtrafik till Digerfallet. Närmsta busshållsplats är Norra Brattmon. Därifrån är det cirka 20-30 minuters promenad till fots. På vänster sida finns en mindre skylt där det står Digerfallet.

Parkering finns vid en större grusväg på väg till vattenfallet. Därifrån går man sedan ner för en brant och lättvandrad stig. Från parkeringen tar det cirka 5-10 minuter att gå ner till fallet.

digerfallet karta