Skip to Content

Diner 45 (Sunne)

Diner 45 (Sunne)

Diner 45 är en klassisk diner i amerikansk retro-stil a la 50-talet som ligger strax norr om Sunne längs E45:an i Värmland.

Här får gäster chansen att uppleva den amerikanska dinerkulturen och äta god amerikansk mat i form av hamburgare, ribs, amerikanska pannkakor, sirloin steak och milkshake.

Restaurangen bjuder på en matupplevelse utöver det vanliga som passar både vuxna och barn. Ett besök på Diner 45 gör det möjligt att få uppleva en del av USA utan att korsa Atlanten.

Foto: Alex Waltner / Swedish Nomad

Väggarna pryds av tavlor och posters med Marilyn Monroe, Elvis Presley, Betty Boop med flera. Ur högtalarna spelas amerikansk musik från 50-talet och 60-talet.

Däremellan spelas även restaurangens egna countrylåt – Diner 45. Oavsett ifall man själv levde under denna tidsperiod eller inte så väntar en trevlig nostalgikänsla.

Diner-45-Sunne-inredning
Foto: Alex Waltner / Swedish Nomad

Interiör

Inredningen är typisk för hur en amerikansk diner ser ut på film. Detta höjer givetvis upplevelsen och gör det extra värt att besöka restaurangen.

Tyvärr har många av dessa amerikanska diners försvunnit med åren i USA. Därför är det extra roligt att ägarna på Diner 45 verkligen gjort sitt yttersta för att detta ska vara ett genuint ställe.

Amerikanska turister får garanterat en nostalgisk upplevelse när de stannar till på Diner 45 i Värmland.

Diner-45-i-Sunne
Foto: Alex Waltner / Swedish Nomad

Maten

Merparten av menyn utgörs av olika varianter på hamburgare. Det är också dessa som är mest populära. På menyn finns även vegetariska och veganska alternativ.

Av hamburgarna är 45 Fabulous burger den som är mest klassisk. För den som vill ha något extra finns bland annat hamburgaren Truckers Beer Drippin’ Burger.

Kom hit med rimliga förväntningar på maten. Det är ingen fine-dining, utan här serveras vällagad snabbmat på svenska råvaror.

Dagens lunch

Varje vardag serveras även dagens lunch mellan 11:30 och 15:00 där dryck, kaffe och dessert ingår. Välj mellan fyra olika rätter. Pris 119 SEK.

Öppettider

Från måndag till onsdag är Diner 45 Sunne öppet mellan 11:30 och 16:00. Från torsdag till söndag är restaurangen öppen från 11:30 till 20:00.

Vägbeskrivning

Diner 45 Sunne ligger cirka 1,5 mil norr om centrala Sunne. Restaurangen är belägen vid vägen längs E45:an i den lilla byn Stöpafors.

Historia

Restaurangen Diner 45 Sunne startades 2013 av Åsa Wickberg och Morgan Södergran. Intresset för USA och den amerikanska kulturen är något som funnits med länge.

Åsa har även en butik där det säljs cowboyprylar och boots. Hon ger också ut skriften Lucky Rider. Sedan starten har restaurangen bland annat vunnit ett turistpris i Värmland.

Åsa och Morgans amerikanska diner lockar besökare från hela Sverige samtidigt som restaurangen blivit ett stammisställe för många lokalbor som har intresse för Rockabilly.

Diner 45 i Rättvik

Har du vägarna förbi Rättvik i Dalarna så finns det en systerrestaurang med samma namn och tema.

Diner 45 i Rättvik ligger precis vid resecentrum. En populär restaurang där det även finns möjlighet att sitta och äta hamburgare i en gammal amerikansk bil.

Systerrestaurangen i Rättvik, Dalarna.

Restauranger med liknande tema i Sverige

  • Lucy’s Diner (Löddeköpinge)
  • Bellas Place (Bromölla)
  • Mandy’s Diner (Töreboda)
  • Mel’s Diner (Visby)

Andra sevärdheter i Värmland

  • Big Hill Lodge
  • Tilas stoll

Har du besökt Diner 45 Sunne? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet nedan.