Skip to Content

Att göra i Skellefteå

Att göra i Skellefteå

Nygatan i Skellefteå. Fotograf: Tommy Sjöberg/Mostphotos

Vi har samlat ihop 15 tips på sevärdheter och saker att göra i Skellefteå, en stad i Västerbotten som även är känd som Guldstaden.

Saker att göra i Skellefteå

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Skellefteå med omnejd.

Strosa runt i Bonnstan 

Bonnstan är ett historiskt område med 116 kyrkstugor som ligger strax öster om Landkyrkan. Kyrkstaden har anor från 1600-talet och var ursprungligen övernattningsplats för bönderna som kom till staden för att gå till kyrkan på söndagen.

Bonnstan
Bonnstan. Foto: Lartos_82/Shutterstock

Besök ett av världens högsta trähus

Sara Kulturhus är ett av världens högsta träbyggnader. Det invigdes 8 september 2021 och är stadens nya kulturella mötesplats. I huset finns även hotellet The Wood Hotel by Elite för övernattning med stadens bästa läge och gångavstånd till det mesta.

Sara Kulturhus i Skellefteå
Sara Kulturhus i Skellefteå. Foto: Thomas Enqvist/Mostphotos

Titta på svensk hockey på högstanivå

Skellefteå AIK är det främsta hockeylaget i staden med flera SM-guld i pokalskåpet. När laget spelar på Skellefteå Kraft Arena har du chansen att uppleva svensk hockey på högsta möjliga nivå.

Skellefteå AIK
Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Utforska och experimentera på Exploratoriet

Exploratoriet Science Center är ett centrum för teknik och naturvetenskap med interaktiva utställningar där hela familjen kan delta. Det är öppet i samband med helger och skollov.

Res tillbaka i tiden på Friluftsmuseet Nordanå

Friluftsmuseet Nordanå ligger i Nordanåparken och inkluderar ett flertal historiska byggnader, inklusive Kågegården, Bagarstugan, Nyborg, Nordanågården och den gamla Skvaltkvarnen bara för att nämna några gamla byggnader som utgör den kulturhistoriska miljön.

Friluftsmuseet Nordanå
Friluftsmuseet Nordanå. Fotograf: Birgitta Gustafsson/Mostphotos

Höghöjdsäventyr på Skellefteå adventurepark

Skellefteå Adventurepark bjuder in besökare till ett äventyr bland trädtopparna med höghöjdsbanor och zipline. Totalt finns det åtta höghöjdsbanor med olika utmaningar längs vägen. Här kan man även följa med på ett besök ner i Varuträsks vildmarksgruva, som är en av världens mest mineralrika platser.

Sol och bad på Byske Havsbad

Byske Havsbad är en av Sveriges finaste sandstränder och lockar därmed många besökare under sommarmånaderna. Det är en barnvänlig strand som är långgrund och även om man kommer hit under högsäsong finns det nästan alltid gott om plats då det är en lång och bred strand. Intill sandstranden ligger en femstjärnig camping med övernattning och aktiviteter för hela familjen.

Dagsutflykt till Bjuröklubb naturreservat 

Bjuröklubb är ett populärt utflyktsmål i Skellefteå där vacker natur och kulturhistoria möts. Här kan man vandra bland klipphällar, hoppa i sanddynerna och övernatta i den gamla fyren.

Utflykt till Bjuröklubb naturreservat
Utflykt till Bjuröklubb naturreservat. Fotograf: Lena_S/Mostphotos

Besök gårdsmejeriet Svedjan Ost

Svedjan Ost är ett prisbelönt gårdsmejeri som gör hantverksostar. Gårdsmejeriet drivs av Johanna och Pär. Osten kommer ifrån mjölk från korna som betar gräset runt Storkågeträsket. Gårdsmejeriet ligger i den lilla tätorten Kåge, cirka 35 minuter nordväst om Skellefteå stad.

Vandring

I Skellefteås närområde finns ett flertal vandringsleder och höga toppar med vackra vyer över landskapet. Storklinten är kommunens högsta punkt med en höjd på 517 meter över havet. Bland vandringslederna finns Furuögrundsleden, Linnéstigen, Gruvstigen, Flottarstigen Sikån och naturstigen Vitberget bara för att nämna några.

Foto: Alexanderstock23/Shutterstock

Gå på Skellefteå museum

Skellefteå museum är ett kulturhistoriskt museum med en rad olika utställningar som bland annat skildrar bygdens forntid. Under årets gång anordnas även tillfälliga utställningar med skiftande teman.

Skellefteå museum
Skellefteå museum. Fotograf: Birgitta Gustafsson/Mostphotos

Sevärdheter i Skellefteå

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Skellefteå med omnejd.

Lövånger Kyrkstad

Lövånger Kyrkstad är en av Sveriges äldsta kyrkstäder som bevarats. Det är öppet året runt för besökare och det är även möjligt att övernatta i de gamla kyrkstugorna.

Lövånger kyrkstad
Lövånger kyrkstad. Fotograf: Roland Magnusson/Shutterstock

Byske kyrkstad

Byske kyrkstad kom till på 1800-talet och är en av de sista kyrkstäderna som byggdes i Sverige. Sedan 1986 är Byske kyrkstad ett byggnadsminne. Kyrkstaden är belägen vid Byskeälven och Byske kyrka, norr om Skellefteå.

Lejonströmsbron

Lejonströmsbron är Sveriges äldsta träbro och ett välkänt landmärke i Skellefteå som går över Skellefteälven. Bron binder samman stadsdelarna Sunnanå och Prästbordet.

Lejonströmsbron i Skellefteå
Lejonströmsbron i Skellefteå. Fotograf: Tommy Sjöberg

Skellefteå landsförsamlings kyrka

Skellefteå landsförsamlings kyrka, mer känd som Landskyrkan är en kyrka med anor från 1500-talet som senare byggdes om vid 1700-talets slut.

Adress: Brännavägen 23.

Landskyrkan i Skellefteå
Landskyrkan i Skellefteå. Fotograf: JSpannhoff/Shutterstock