Skip to Content

Bonnstan

Bonnstan

Bonnstan är en kyrkstad i Skellefteå med anor från 1600-talet. De nuvarande kyrkstugorna byggdes på 1800-talet efter att de gamla husen brunnit ner i samband med en stor brand.

Totalt finns det 116 kyrkstugor med 392 numrerade kammare som bevarats vid landsförsamlingens kyrka i Skellefteå. Sedan 1982 är Bonnstan skyddat som byggnadsminne.

En historisk sevärdhet i Västerbotten som haft stor betydelse som samlingsplats där släkt och vänner kunde träffas trots att de var bosatta i olika byar.

Kyrkstugorna är idag privatägda och under sommaren vaknar kyrkstaden till liv. Bland annat hålls det marknader, kyrkhelg och ett traditionellt midsommarfirande.

bonnstan kyrkstad

Förr i tiden var det kyrkogångsplikt i hela Sverige, vilket innebar att varje medborgare hade en skyldighet att närvara vid den veckoliga högmässan.

Skellefteå storsocken inkluderade ett stort område på flera mil och för bönderna var det inte möjligt att ta sig fram och tillbaka till kyrkan på samma dag, inte ens med häst och vagn.

Bönderna som bodde längre bort behövde någonstans att sova och det var så kyrkstugorna kom till. Det är också därför kyrkstaden heter bonnstan, för att det var böndernas stad i Skellefteå.

1861 inrättades kyrkoturen, som innebar att församlingsbor som bodde en mil från kyrkan skulle närvara varje söndag.

De som bodde två mil från kyrkan behövde bara komma varannan söndag och de som bodde tre mil från kyrkan skulle komma dit var tredje söndag.

bonnstan kyrkstad i Skellefteå

Nattfrieriet i Bonnstan

Nattfrieret var en sed som var vanlig vid kyrkstugorna, även i Bonnstan. Då knackade ett gäng unga pojkar på fönstret där det bodde en flicka. Efter det lästes en friarramsa upp och flickan kunde då släppa in en pojke för att prata ifall hon var intresserad.

Om allting kändes bra efter att det ätits hembakt och druckits kaffe så kunde pojken och flickan dela säng.

Det var dock inget tal om några oanständigheter, utan pojken var tvungen att ha på sig sina finbyxor och flickan skulle behålla både klänning och snörliv under hela natten. Endast skor och ytterkläder togs av innan de gick till sängs med varandra.

Även om det ibland hände att den nattliga vistelsen ledde till giftermål så var det mer vanligt att pojken fick nobben och att pojkgruppen då gick vidare till nästa hus.

bonnstan övernattning

Carl von Linné besökte Skellefteå och kyrkstaden år 1732 och sa då följande om platsen:

”inwid kyrkian Siällefte, en oräknerlig hoop af huus, liksom en artig stad, med hwita skorstenar, bygd uthi 2:ne gator, med tvärgator bestående af 350 à 400 huus. De swarade mig att hvar bonde i socknen hade sitt huus, uthi hwilket han war om högtidesdagarna.”

Carl Von Linné – Iter Lapponicum (Lappländska resan), 1732.

Vägbeskrivning

Bonnstan är belägen vid Skellefteälven på Kyrkstadsvägen med gångavstånd från Skellefteå landsförsamlings kyrka. Från centrum i Skellefteå är det cirka 15 minuters promenad till kyrkstugorna.

Andra sevärdheter i Västerbotten


Har du besökt Bonnstan i Skellefteå? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet nedan!