Skip to Content

Lövångers kyrkstad

Lövångers kyrkstad

Foto: Rolf_52 / Shutterstock.com

Lövångers kyrkstad ligger i i Västerbotten och är en av Sveriges bäst bevarade kyrkstäder med en historia som går tillbaka till 1600-talet.

Det är också en av få kyrkstäder som erbjuder stuguthyrning för övernattning. En unik möjlighet att få uppleva detta kulturarv på nära håll!

Kyrkstaden i Lövånger var en viktig samlingsplats fram tills slutet av 1800-talet. Här samlades släkt, vänner och församlingsbor för att besöka kyrkan, men även för social kontakt, marknader och äktenskapsmäkleri.

Foto: Roland Magnusson / Shutterstock.com

Kyrkoturen infördes 1681, vilket innebar att varje församlingsbo var tvungen att besöka kyrkan vid högmässa. Hur ofta man var tvungen att komma berodde på hur långt ifrån kyrkan man bodde.

De som bodde en mil från kyrkan skulle besöka kyrkan varje söndag och de som bodde två mil bort var tvungna att komma hit varannan söndag. Den som bodde tre mil ifrån kyrkan skulle komma minst var tredje helg osv.

Bara en resa på 1-2 mil var inget litet projekt på den tiden. Vägarna var i dåligt skick eller rentav obefintliga. Bönderna byggde därför Lövångers kyrkstad för att de skulle kunna övernatta i samband med högmässan.

Lövångers kyrkby
Foto: Rolf_52 / Shutterstock.com

De flesta av kyrkstugorna i Lövångers kyrkstad är ifrån 1800-talet, men det finns gamla kartor som visar att stugor fanns på plats så tidigt som på 1600-talet.

Lövångers kyrka började byggas redan på 1400-talet och ersatte då en tidigare träkyrka på platsen.

Lövångers kyrkstad sett från ovan
Foto: Roland Magnusson / Shutterstock.com

Lövångers kyrkstad minskade i betydelse under 1900-talet och underhållet blev eftersatt. Det höjdes allt fler röster om att kyrkstugorna borde rivas och en del såg dem som en sanitär olägenhet.

Idag får vi vara tacksamma för att de har blivit bevarade. En kulturskatt som vittnar om livet från förr. Lövångers kyrkstad har också satt bygden på kartan långt utanför sockengränsen med besökare från hela Sverige och även andra länder.

Numera är kyrkstaden i Lövånger en relativt välbesökt sevärdhet i Västerbotten som särskilt vaknar till liv under sommarmånaderna. Många turister är nyfikna på hur det är att övernatta i en kyrkstuga samt lära sig mer om kyrkstaden och dess historia.

Foto: LorenzoPeg / Shutterstock.com

Stuguthyrning

Lövångergården erbjuder boende i Lövånger kyrkstads kyrkstugor. Ett prisexempel är 1095 SEK för en kyrkstuga med 2 bäddar, inklusive frukost, lakan och slutstädning.

Kyrkstugorna är uppvärmda året runt och det finns stugor med alltifrån en bädd till fem bäddar.

Bokning görs online via Lövångergårdens hemsida. Du kan också kontakta dem via e-post på Ahlback@lovangergarden.se eller på telefonnummer 0913-10203

Stuguthyrning lövångers kyrkstad
Foto: Rolf_52 / Shutterstock.com

Lövångers kyrka

Kyrkan i Lövånger är byggd i gråsten och togs troligtvis i bruk år 1507. Bygget påbörjades redan på 1400-talet och när kyrkan stod färdig ersatte den en tidigare träkyrka på platsen.

Kyrkan rappades utvändigt i mitten av 1700-talet. Sin nuvarande färg fick kyrkan vid en restaurering mellan åren 1842 och 1843 när Lövångers kyrka kalkströks för första gången.

Lövångers kyrka är församlingskyrka i Lövångers församling som tillhör Luleå stift.

Lövångers kyrka
Foto: Rolf_52 / Shutterstock.com

Vägbeskrivning

Lövånger kyrkstad ligger vid Kungsvägen i centrala Lövånger intill Lövångers kyrka.

kyrkstugor i Lövångers kyrkstad

Fakta om Lövångers kyrkstad

Totalt finns det 230 kammare som är fördelade på 117 kyrkstugor. 12 av dessa är privatägda. Övriga byggnader och kyrkstugor i Lövångers kyrkstad ägs av Lövångers hembygdsförening.

Foto: Rolf_52 / Shutterstock.com

Andra sevärdheter i närområdet

  • Bonnstan
  • Mårdseleforsen
  • Bjuröklubb Naturreservat

Har du besökt Lövångers kyrkstad i Västerbotten? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet nedan!