Skip to Content

Att göra i Borås

Att göra i Borås

Fotograf: Jan Kansanen/Mostphotos

Vi har samlat ihop 17 tips på sevärdheter och saker att göra i Borås, en stad i Västergötland som även är känd som Textilstaden.

Borås grundades på 1600-talet och är Sjuhäradsbygdens största stad med cirka 115 000 invånare inom kommunen. Namnet på staden tros komma ifrån de fäbodar som låg på Rya åsar.

Saker att göra i Borås

Besök Laxton Ghost Sweden (hemsökt museum)

I Borås finns Sveriges enda hemsökta museum. Här har man samlat föremål som sägs vara hemsökta. Biljett kan bokas i förväg via Laxton Ghosts hemsida eller köpas på plats.

Adress: Åsboholmsgatan 16.

Titta på gatukonst

No Limit Street Art Borås är en gatukonstfestival där man bjuder in konstnärer från hela världen för att skapa vacker gatukonst runtom i staden. Med appen Hej Borås kan du upptäcka stadens gatukonst på egen hand, annars är det möjligt att följa med på guidade visningar där man får veta mer om varje konstverk.

Gatukonst i Borås
Gatukonst i Borås. Fotograf: Jeanette Björn/Mostphotos

Titta på en fotbollsmatch med IF Elfsborg

IF Elfsborg är ett av Sveriges ledande fotbollslag med flera SM-guld i bagaget. Fotbollslaget har under flera års tid även deltagit i europeiska fotbollsturneringar, vilket även gör det möjligt att få se fotboll i världsklass på Borås Arena, utöver den allsvenska fotbollen.

Borås Arena, sett från ovan
Fotbollsarenan, sedd från ovan. Fotograf: Jan Kansanen/Mostphotos

Gå på teater

Borås Stadsteater har två scener, Stora scenen med plats för strax under 500 personer och Lilla scenen med plats för 115 personer. Det är en modern teater som visar upp pjäser och föreställningar med olika teman under årets gång. Teatern inryms i Kulturhuset som ligger vid P.A Halls Terrass.

Kulturhuset i Borås
Fotograf: jagen51/Mostphotos

Ta in utsikten från Ryssby Klint

Ryssby klint är en av Borås bästa utsiktsplatser med en fantastisk utsikt över staden. Från parkeringen är det endast några hundra meter att gå, så det är en relativt lättillgänglig plats, även om det är en brant promenad.

Vandring

I närheten av Borås centrum finns Rya åsar, som bjuder in till vandring och friluftsliv genom sitt vackra landskap som består av klippbranter, skogar och odlingsmarker. Här finns tre vandringsleder som är utmärkta med en varierande längd.

Den korta vandringsleden på 1,5 kilometer utgår ifrån parkeringsplatsen på Almenäs. Vandringsleden ”Ekskogen” är 4 kilometer lång och utgår från parkeringen vid Björbostugan. Vid samma parkeringen finns även den längre vandringsleden på 9 kilometer.

Utsikt över Öresjö från Rya åsar
Utsikt över Öresjö från Rya åsar. Fotograf: Roland Jakobsson/Mostphotos

Lär dig mer om textil på Textilmuseet

Borås brukar kallar för Textilstaden och på textilmuseet har man chansen att lära sig mer om svensk textilhistoria. Detta är ett världsledande museum inom textil och en plats som inte bör missa om man är intresserad av kläder och textil i allmänhet.

Adress: Textile Fashion Center, Skaraborgsvägen 3.

Äventyrsdag på Upzone Äventyrspark

Upzone är en äventyrspark med höghöjdsbanor där man kan klättra bland träden och testa på att åka zipline. Här väntar en fart- och adrenalinfylld dag för hela familjen.

Vetenskapsdag på Navet science center

På Navet kan stora som små experimentera och utforska spännande utställningar som tar med hela familjen på ett lärorikt äventyr genom naturvetenskapens värld.

Adress: Skaraborgsvägen 1A.

Navet Science Center
Navet Science Center. Fotograf: robin tobon/Mostphotos

Ät mat från världens alla hörn på International Food Festival

I över 15 år har International Food Festival arrangerats i Borås, en härlig matfestival med mat från världens alla hörn. Förutom mat att äta, så kan man även köpa diverse delikatesser från andra länder. Matfestivalen brukar hållas i slutet av april och början av maj.

Bowla på Bowlingcafét

Bowlingcafét i Borås har blivit utsedd till Sveriges bästa bowlinghall. En trevlig bowlingbana som har sommaröppet alla dagar i veckan förutom på måndagar. På fredagar och lördagar är det discobowling.

Adress: Bockasjögatan 2.

Gå på konstmuseum

I Borås kan du besöka två konstmuseer, Borås konstmuseum och Abecita Popkonst och Foto. På konstmuseet finns en stor samling av svensk nutida konst samt en rad olika nationella och internationella konstutställningar. Abecita Popkonst och Foto visar upp sju till nio utställningar per år av ledande fotokonstnärer utöver den permanenta samlingen av internationell fotokonst och grafik.

Foto: Mostphotos

Sevärdheter i Borås

Walking to Borås

Walking to Borås är en 9 meter hög bronsstaty som föreställer Pinocchio. Skulpturen invigdes 2008 och står i rondellen i den södra delen av Allégatan. Skulpturen är skapad av den amerikanske konstnären Jim dIne.

Walking to Borås, Pinocchio
Walking to Borås, Pinocchio. Fotograf: jagen51/Mostphotos

Ramnaparken

Ramnaparken är en stor park i Borås med kulturhistoriska byggnader och den vackra Ramnasjön. På frilftsmuseet kan man följa med på en tidsresa och upptäcka hur livet såg ut på 1700-talet och 1800-talet. Här finns även den charmiga Ramnakyrkan från 1600-talet.

Ramnakyrkan från 1600-talet
Ramnakyrkan från 1600-talet. Fotograf: Glimpse of Sweden/Shutterstock

Rydboholms kyrka

Strax söder om Borås finner du Rydboholms kyrka som ligger vackert belägen vid Viskan. Det är en 1800-tals kyrka som är uppförd i en nyklassisistisk stil.

Rydboholms kyrka vid Viskan
Rydboholms kyrka vid Viskan. Fotograf: JHW/Mostphotos

Caroli kyrka

Carolikyrkan är Borås äldsta bevarade byggnad och den invigdes redan på 1600-talet. Kyrkan hette tidigare Torpa kyrka, men döptes om tilll minne av Karl XI år 1905. Caroli kyrka är vanligtvis öppen för besökare dagligen mellan 11:45 till 14:00.

Carolikyrkan
Carolikyrkan. Fotograf: Jan Kansanen/Mostphotos

Gustav Adolfs kyrka

Gustav Adolfs kyrka uppfördes i början av 1900-talet och är ett välkänt landmärke i Borås som ligger vid PA. Halls terrass. Kyrkan är öppen för besökare alla dagar i veckan.

Gustav Adolfs kyrka i Borås
Gustav Adolfs kyrka i Borås. Fotograf: JHW/Mostphotos

E Gårdbäck

Monday 20th of May 2024

vilken koll har ni eller..? Ni har blan annat glömt djurparken..

Svenska Destinationer

Monday 20th of May 2024

Hej Elisabeth, självklart känner vi till djurparken i Borås. Det betyder dock inte att vi måste rekommendera den som en sevärdhet. I enlighet med vår policy så ser vi inte djur i fångenskap som en sevärdhet, inte heller andra turistmål där djur eller människor blir utnyttjade för nöje.