Skip to Content

Att göra i Trollhättan

Att göra i Trollhättan

Karl Johans torg i Trollhättan. Fotograf: Bo Johansson/Mostphotos

Vi har samlat ihop 17 tips på sevärdheter och saker att göra i Trollhättan, en stad i Västergötland som även är känd som Trollywood, eller Sveriges Hollywood.

Trollhättan är en mångkulturell stad som ligger längs med Göta älv. Staden är särskilt känd för sin kanal och slussområde samt sin historia med bilmärket Saab. I närområdet finns ett flertal fina vandringsleder som bjuder på rofylld natur och vackra vyer över landskapet och Trollhättefallen.

Testa dina kunskaper om staden i vårt quiz om Trollhättan

Saker att göra i Trollhättan

Nedan har du tips på upplevelser och aktiviteter i Trollhättan med omnejd.

Utforska Trollhätte Kanalpark

Trollhätte kanalpark är ett besöksområde i Trollhättan där både fallen och slussarna ingår tillsammans med Spikön, Vårvik och Stadsparken. Här finns sevärdheter och aktiviteter för alla åldrar, vuxna som barn.

Trollhätte kanalpark
Trollhätte kanalpark. Fotograf: Bo Johansson/Shutterstock

Upplev Trailhättan

Det finns ett flertal vandringsleder och promenadstigar i Trollhättan. En av stadens mest populära vandringsleder är Edsvidsleden som bjuder på varierad natur längs Göta älv. Slussrundan och Spikörundan är två populära promenadrundor. För en längre vandring finns Pilgrimsleden Göta älv.

Utsikt från Kopparklinten
Utsikt från Kopparklinten. Fotograf: Lena Cedervall/Mostphotos

Titta på skulpturerna längs skulpturrundan

I Trollhättan finns ett stort antal skulpturer som är tillgängliga för allmänheten året runt. Börja skulpturrundan på Karl Johans Torg där Den heliga lågan står. Fortsätt sedan skulpturrundan i Trollhätte kanalpark och spana efter ett 20-tal skulpturer längs vägen.

Skulpturen Fot i Vattnet
Skulpturen Fot i Vattnet av Viktor Korneev. Fotograf: jagen51/Mostphotos

Besök Innovatum Science Museum

Innovatum science center är ett interaktivt museum för hela familjen där man kan prova på olika experiment och lära sig mer om teknik. Under våren och hösten arrangeras särskilda temadagar och under sommarsäsongen händer det massor av aktiviteter dagligen.

Innovatum science center
Innovatum science center. Fotograf: Bo Johansson/Mostphotos

Lär dig mer om svensk bilhistoria på Saab bilmuseum

Saab Car Museum är ett bilmuseum som är helt och hållet dedikerat till Saab med en samling på 120 bilar. Ta del av svensk bilhistoria med alltifrån den första saaben till rallybilar och diverse saab-veteraner.

Adress: Åkerssjövägen 18.

Saab Car Museum
Saab Car Museum. Fotograf: Patrik Hermansson/Mostphotos

Upplev moder naturs krafter vid Trollhättefallen 

Vid Trollhättefallen väntar ett spektakulärt landskap som formats av det forsande vattnet i århundraden. Tidigare har vattnet fått forsa fram oavbrutet, men får numera endast forsa fram fritt i samband med ”Fallens dagar”. Fallpåsläppet är en av årets stora höjdpunkter i Trollhättan.

Trollhättefallen
Trollhättefallen. Fotograf: AlexWolff68/Shutterstock

Upplev nejdens historia på Forngården

Forngården är ett kulturhistorisk plats med gamla byggnader som berättar mer om nejdens historia. Varje byggnad på Forngården är unik och här kan man bland annat titta på Ryttartorp från Malöga by, Betty Backs stuga från 1700-talet och ett Härbre från Ale-Skövde.

Besök Kungsgrottan

Kungsgrottan är en naturlig sevärdhet i Trollhättan som besökts av kungligheter sedan Adolf Fredriks tid på 1700-talet. Det är en jättegryta från istiden som är belägen vid Polhems sluss. Från grottan kan man njuta av en vacker utsikt och titta på alla kungliga namnteckningar som gjorts genom åren.

Kungsgrottan med kungliga namnteckningar
Kungsgrottan med kungliga namnteckningar. Fotograf: Patrik Hermansson/Mostphotos

Upptäck Trollywood

Trollhättan har spelat en stor roll i svensk filmhistoria då staden är säte för Film i Väst. Sedan 1997 har över 300 långfilmer producerats här. Därför har staden också fått smeknamnet ”Trollywood”.

Runtom i staden kan du besöka flera inspelningsplatser från kända svenska filmer. På Storgatan finns även en motsvarighet till Hollywoods Walk of Fame med gyllene stjärnor som tilldelats skådespelare som har anknytning till Trollhättan.

Upplev ekoparken Halle-Hunneberg

Halle-Hunneberg är en ekopark och naturreservat som är mer eller mindre orörd av människan. Här råder en stor biologisk mångfald med alltifrån vilda älgar till väldoftande ramslök. På Halleberg finns även resterna från Skandinaviens största kända fornborg.

Brant vid Hunneberg med utsikt mot Dättern
Brant vid Hunneberg med utsikt mot Dättern. Fotograf: Kedardome/Mostphotos

Lundens Gård

Lundens Gård är en familjegård som ligger strax öster om staden. Denna kravmärkta gård drivs nu av fjärde generationens Lunneryd och sedan 2022 finns en obemannad gårdsbutik där det finns alltifrån pasta och mjöl till ägg, bröd och hemgjord saft.

Lär dig mer om Trollhätte kanal på Kanalmuseet

Sedan 1984 har kanalmuseet välkomnat besökare som vill lära sig mer om Trollhättekanal och slussleden. Trollhättans kanalmuseum inryms i en historisk förrådsbyggnad som är över 100 år gammal.

Det är öppet alla dagar i veckan under sommarsäsongen. Under för- och eftersäsong är det möjligt att besöka museet efter överenskommelse genom att ringa 0520-52 50 98.

Adress: Åkersbergsvägen 42.

Kanalmuseet i Trollhättan
Kanalmuseet i Trollhättan. Fotograf: Jorry Streipel/Mostphotos

Prova på yoga

På Ashtanga Yoga Center kan du prova på Ashtangayoga och yinyoga för alla nivåer. Yogacentret startades ursprungligen 2007 och drivs numera av Anita Westlund. Det är möjligt att boka in drop-in-klasser om man är på tillfälligt besök i staden, eller längre yogakurser med flera yogaklasser i veckan om man är boendes i närområdet.

Adress: Stridsbergsgatan 8.

Sevärdheter i Trollhättan

Nedan har du tips på landmärken och kända byggnader i Trollhättan med omnejd.

Trollhättans Kyrka

Trollhättans kyrka uppfördes i nygotisk stil på 1860-talet. Den är vackert belägen på en klippa i Göta älv. Kyrkan är öppen dagligen för besökare.

Adress: Kyrkbrovägen 1.

Trollhättans kyrka
Trollhättans kyrka. Fotograf: Sebw/Shutterstock

Olidans kraftverk

Vattenkraftsstationen Olidan är ett historiskt landmärke i Trollhättan som också är ett av Sveriges äldsta vattenkraftverk som fortfarande är i bruk. Det är beläget vid Göta älv och har levererat el till industrin och järnvägen sedan 1910. Kraftverket är en vacker byggnad som är uppförd helt och hållet i granit.

Olidans Kraftverk
Olidans Kraftverk. Fotograf: Bo Johansson/Mostphotos

Att göra i Trollhättan med barn

Besök Trollhättans unika temalekplatser

I Trollhättan finns ett flertal unika lekplatser med olika teman för barn, inklusive Rymdlekplatsen, Vattenkraftens lekplats, Glass Oskars lekplats, Skrotnisses lekplats, Mackenlekplatsen, Tivolilekplatsen och Trädgårdslandets lekplats.

Skrotnisses lekplats i Trollhättan
Skrotnisses lekplats i Trollhättan. Fotograf: Bo Johansson/Mostphotos

Besök Engelbrekt gård

På Engelbrekt gård kan man promenera runt bland gårdens djur samt köpa ägg från lokala gårdar. Gården har anor från 1800-talet och jobbar för en levande landsbygd.