Skip to Content

Habo kyrka

Habo kyrka

Habo kyrka ligger i Västergötland och tillhör Skara stift. Kyrkan är en av landets vackraste och har även fått smeknamnet ”Träkatedralen vid Vättern”.

Redan på 1200-talet omnämns en kyrka i Habo och den nuvarande sakristian av sten har också tillhör den tidigare kyrkobyggnad.

Habo kyrka som vi känner till den idag invigdes 1680 och dess nuvarande utseende kom till efter en större ombyggnad 1723.

Förr i tiden fanns det hela sju vägar som passerade kyrkan och innan järnvägens ankomst var kyrkan i Habo den centrala punkten.

Kyrkan är mer eller mindre byggd som en katedral med läktare som går runt hela kyrkans insida.

Detta avspeglar den gamla tiden och hur besökarna delades in i olika sektioner med finare folk i logerna och bänkar för bönderna. Läktarna var avsedda för torpare, drängar och pigor.

Habo träkyrka interiör

Fasaden på orgeln är daterad till 1736 och byggdes av Johan Niclas Cahman, som var en av dåtidens främsta orgelbyggare.

Det är en otroligt vacker kyrka med vackra målningar som täcker både väggar och tak, något som är unikt för träkyrkan i Habo då de flesta kyrkor enbart hade dekorerade tak och valv.

Målningarna

Habo kyrkas målningar är unika och väldigt vackra med Katekesen som tema. De täcker både väggar och tak inuti kyrkan.

Konststilen som använts kallas för bondbarock. De stora målningarna i taket illustrerar bland annat Nattvarden, Välsignelsen och Dopet.

Målningarna gjordes på 1700-talet och den mest kända är kanske nattvarden där djävulen finns avbildad tillsammans med Judas som lämnar bordet för att förråda Jesus.

Fakta om Habo kyrka

Habo kyrka tillhör Skara stift och fick sin nuvarande utformning 1723. Byggmaterialet består främst av slätbilat timmer.

Att kyrkan är byggd i trä har att göra med att Habo församling inte hade råd att bygga i sten, som var praxis. Till formen är den en basilika med två lägre sidoskepp och ett mittskepp som är högt i tak.

Dopfunten är det äldsta föremålet i Habo kyrka, daterad till mitten av 1200-talet. På den tiden sänktes hela barnet ner i dopfunten och vattnet tömdes sedan ut genom ett hål i botten av dopfunten.

Öppettider

Mellan 1 maj och 30 september är Habo kyrka öppen från 09:00 till 17:00. Under perioden 1 oktober till 30 april håller kyrkan öppet från måndag till fredag mellan 9 och 16.

Det är stängt för besökare på påskafton, midsommarafton, julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen, förutom i samband med gudstjänt.

Guidade turer kan förbokas genom att ringa Oskar Ek på telefonnummer: 036-496 16.

Habo kyrka rum

Vägbeskrivning

Habo kyrka ligger cirka 5 kilometer sydväst om centralorten Habo i Jönköpings län.

Från Jönköping tar det cirka 25 minuter att köra med bil. Kör norrut längs vättern via Kortebovägen och sedan av på Falköpingsvägen, alternativt via väg 26/väg 47.

Parkering finns utanför i anslutning till kyrkan och den tillhörande kyrkogården.

Kyrka i Habo fasad

Klockstapeln

Klockstapeln utanför kyrkan i Habo är från 1760 och har tre kyrkklockor, varav två ifrån 1500-talet och en från 1760. Sedan dess har kyrkklockorna dock blivit omgjutna vid ett flertal tillfällen.

Klockstapeln Habo kyrka

Andra sevärdheter i närheten

  • Julared Hagårds Lagård
  • Stora Kärrs bokskog
  • Rosenlunds Rosarium

Har du besökt Habo kyrka i Västergötland? Dela gärna något från ditt besök i kommentarsfältet nedan!