Skip to Content

Engelsbergs bruk

Engelsbergs bruk

Engelsbergs bruk ligger i Fagersta kommun i Västmanland. Ett gammalt järnbruk som fått status som svenskt världsarv då det räknas som ett av världens främsta industriminnen.

Det gamla järnbruket anlades redan på 1600-talet och genomgick senare en modernisering på 1700-talet, vilket gjorde det till ett av världens mest moderna järnbruk.

Något annat som är unikt med just Engelsbergs bruk är det faktum att en stor del av tekniska utrustningen än idag är intakt och bevarad.

Engelbergs järnbruk
Foto: Magnus Binnerstam / Shutterstock.com

Engelsbergs bruk är en historisk sevärdhet i Västmanland som berättar om svensk industrihistoria. Det var tack vare järnbruk som detta som gjorde det möjligt för Sverige att bli en världsledande järnproducent.

Guidade visningar av Engelsbergs bruk tar med besökare på en tidsresa där de får lära sig mer ingående om hur järnet producerades och vilka de var som jobbade här.

Världsarvet Engelbergs bruk
Foto: Magnus Binnerstam / Shutterstock.com

Det är också möjligt att besöka Engelsbergs bruk på egen hand. Vill man gå in i smedjan och besöka brukets privata områden behöver man dock boka in sig på en guidad visning.

Bokning av biljetter görs via hemsidan Engelsberg.se alternativt via e-post på bokning@engelsberg.se. För närvarande är priset 100 SEK för vuxna och barn över 12 år.

Bruket är det enda världsarvet i Sverige som är privatägt. Det ägs och drivs av Nordstjernan AB som bland annat bedriver vetenskaplig konferensverksamhet utöver de guidade visningarna.

Foto: Magnus Binnerstam / Shutterstock.com

Historia

Redan under medeltiden bedrev bergsmännen järnhantering vid Engelsberg. Järnbruket anlades 1681 av Per Larsson Gyllenhöök, som var häradshövding.

Bruket utvecklades och hade i början av 1700-talet tre hyttor, tre hammarsmedjor, en vattenkvarn och en såg. Engelsberg såldes sedan till familjen Söderhielm år 1728.

Efter detta gjordes en stor modernisering som gjorde bruket till ett av världens främsta järnbruk.

På 1800-talet ägdes järnbruket av släkten Timm. År 1916 förvärvades Engelsbergs bruk av General konsul Axel Ax:son Ax:son Johnson, som en del av Avesta jernverks AB.

Foto: Magnus Binnerstam / Shutterstock.com

Status som världsarv

Engelsbergs bruk blev utsett till världsarv av Unesco år 1993 där världsarvskommittén hade följande motivering:

Engelsbergs bruk är ett enastående exempel på ett industrikomplex från 1600- till 1800-talen med viktiga tekniska lämningar liksom intakta administrativa byggnader och bostadshus.

—  Unescos världsarvskommitté (1993)

Vägbeskrivning

Det gamla järnbruket ligger strax utanför Ängelsberg i Fagersta kommun, cirka 6 mil norr om Västerås.

Åker du ifrån Västerås går snabbaste vägen via väg 66. Sväng av mot Bruksvägen vid Virsbo och sväng sedan in på Ängelsbergsvägen. Restiden med bil är cirka 45 minuter.

Kollektivtrafik

Från Västerås centralstation avgår buss 8064 mot Ludvika. Hoppa av på Ängelsberg station och promenera sedan cirka 13 minuter till Engelsbergs bruk. Restiden med buss från Västerås är cirka 1 timme.

Engelbergs bruk vägbeskrivning

Andra sevärdheter i närområdet

  • Anundshög
  • Sala silvergruva
  • Blå Grottan

Har du besökt Engelsbergs bruk i Västmanland? Dela gärna något från din egen upplevelse i kommentarsfältet nedan.