Skip to Content

Uskavi kalkbrott

Uskavi kalkbrott

Uskavi kalkbrott med sitt klara vatten. Fotograf: Eddy Arthursson/Mostphotos

Uskavi kalkbrott ligger strax norr om Nora i landskapet Västmanland. Det är en vacker badplats i Bergslagen med kristallklart vatten som skimrar i turkost.

Kalkbrottet ägs av Björka Mineral och har på senare år blivit till en alltmer populär sevärdhet i Västmanland, även om det också är lite av en dold pärla som många missar längs vägen.

Uskavi kalkbrott med sitt klara vatten
Uskavi kalkbrott med sitt klara vatten. Fotograf: Eddy Arthursson/Mostphotos

Klipporna och det turkosa vattnet som omges av höga tallar ger det gamla kalkbrottet ett lagunliknande utseende. En majoritet av alla som besöker kalkbrottet kommer hit för sol och bad, men det är även populärt att åka hit för en härlig picknickstund i naturen.

Kalkbrottet vid Nora
Fotograf: Eddy Arthursson/Mostphotos

Den djupaste delen av Uskavi kalkbrott är 11 meter och platsen har länge lockat dykare från hela landet. På botten finns nämligen ett matbord och stolar som står uppdukat.

Dykning vid "Lilla Island"
Dykning vid ”Lilla Island”. Fotograf: Mysak/Mostphotos

I vattnet finns det bland annat aborrar, mört och elritsa samt kräftor. Vissa av aborrarna är omkring 30 cm långa och är vana vid dykare, vilket gör det möjligt att fotografera dem på nära håll.

Kalkbrottet sett från ovan
Kalkbrottet sett från ovan. Fotograf: Anna in Sweden/Shutterstock

Hitta hit

Uskavi kalkbrott ligger nära Siggeboda och sjön Usken, cirka 20 minuter norr om Nora med bil.

Karta uskavi kalkbrott

Parkering

Det finns två parkeringsplatser vid Uskavi kalkbrott, en som ligger längre ner med en kort promenad till kalkbrottet och en grusparkering som ligger högre upp med kort gångavstånd till kalkbrottet. Parkeringen högst upp nås dock via en grusväg som är i dåligt skick. Är man rädd om sin egen bil så är det bäst att parkera vid den nedersta parkeringen och promenera 5 minuter extra.

Kollektivtrafik

Med Länstrafiken Örebros reseplanerare kan du enkelt planera din kollektivresa till Uskavi kalkbrott. Närmsta hållplats med buss är Dyrkatorpsvägen (kalkbrottet) eller Uskavi (Uskavigården).

Vandring

I slutet av etapp 4 på Bergslagsleden som går mellan Nyberget och Uskavi, så hamnar man ganska nära kalkbrottet och kan därmed göra en kort avstickare.

Fler bilder från Uskavi kalkbrott

Under större delen av året är det endast ett fåtal besökare som tar sig till kalkbrottet. Men det är värt att åka hit även utanför badsäsongen, för vandring och friluftsliv.

Uskavi kalkbrott en mulen dag
Uskavi kalkbrott en mulen dag. Fotograf: Sara Ivarsson/Mostphotos

Men vackrast är det nog ändå när solens strålar lyser på vattnet och framhäver den turkosgröna färgen. Då är det nästan som att vara utomlands, med skillnaden att det är något kallare i vattnet.

Fotograf: Eddy Arthursson/Mostphotos