Skip to Content

Älgafallet (Elgåfossen)

Älgafallet (Elgåfossen)

Älgafallet, även känt som Elgåfossen. Fotograf: Dreamnord/Shutterstock

Älgafallet är ett vattenfall som ligger på gränsen mellan Sverige och Norge. Det är även känt som Elgåfossen och med sin fallhöjd på 46 meter är det även Bohusläns högsta vattenfall.

I Sverige finns det endast två vattenfall som har en högre fallhöjd än Älgafallet och det är Njupeskär och Fettjåefallet, vilket innebär att Älgafallet/Elgåfossen är Sveriges tredje högsta vattenfall.

Utsikt över Älgafallet i Bohuslän vid den svensk-norska gränsen
Utsikt över Älgafallet i Bohuslän vid den svensk-norska gränsen. Fotograf: Janet Worg/Shutterstock

Ett trevligt utflyktsmål i norra Bohuslän som vanligtvis har störst vattenflöde under våren och hösten. Har det varit torrt under en längre period kan vattenflödet vara mindre, särskilt på sommaren.

Under kvällstid är vattenfallet upplyst av lampor som är solcellsdrivna, vilket gör det hela extra stämningsfullt även om man besöker Älgafallet när det blivit mörkt.

Både Bohusleden och Kuststigen passerar vattenfallet. Vandrar du längs Bohusleden ska du gå längs etapp 23 för att komma hit.

Rikligt med vatten i Elgåfossen på den norska sidan
Rikligt med vatten vid foten av vattenfallet på den norska sidan. Fotograf: Janet Worg/Shutterstock

Fakta om Älgafallet

  • Namn: Älgafallet (svenska) och Elgåfossen (norska).
  • Fallhöjd: 46 meter.
  • Kommun: Tanum (Sverige) och Halden (Norge).
  • Koordinater: 58.88557, 11.53997
Älgafallet/Elgåfossen under sommaren
Älgafallet/Elgåfossen under sommaren. Fotograf: Dreamnord/Shutterstock

Hitta hit

Beroende på ifall du reser via Norge eller Sverige så är det olika vägar som leder hit. Parkering finns på både den norska och svenska sidan, varifrån det är skyltat till Älgafallet/Elgåfossen.

Från norra Bohuslän är det snabbast att åka via väg 164 eller via väg 165. Skriv in Älgafallet parkering i Google Maps och följ anvisningarna. Sista körsträckan på 1 kilometer är grusväg.

Därefter är det en kort promenad till själva vattenfallet, varpå man först kommer till en klippavsats. En bit bort finns en bro som leder in till Norge och vidare ner för trapporna ner till vattenfallet.

Bron som leder in i Norge och vidare ner till Elgåfossen
Bron som leder in i Norge och vidare ner till Elgåfossen. Fotograf: Janet Worg/Shutterstock

På norska sidan stannar man vid en rastplats som heter Enningsdalen rasteplass. Den ligger längs väg 220. Vid rastplatsen finns det gott om plats för att parkera, även om man ankommer med husbil.

Från Enningsdalen rasteplass är det sedan en cirka 300 meters promenad till Elgåfossen, som vattenfallet heter på den norska sidan. Gångvägen är grusad.