Skip to Content

Gaustafallet

Gaustafallet

Gaustafallet på hösten. Foto: Karin Jaehne/Shutterstock

Gaustafallet är ett lättillgängligt vattenfall längs Vildmarksvägen i norra Jämtland. Redan från vägen hör man det dånande ljudet från vattnet som forsar ner.

Från parkeringen är det endast en kort promenad till Gaustafallet (cirka 100 meter). Under sommarmånaderna är det ett populärt stopp. Därför händer det ibland att parkeringsfickan är full om man kommer hit mitt på dagen när det brukar vara som flest besökare.

Gaustafallet är även känt från Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter. Det var nämligen här som Birk och Ronja dök ner i älven för att komma undan vildvittrorna.

Gaustafallet längs Vildmarksvägen under sommartid
Gaustafallet längs Vildmarksvägen under sommartid. Foto: makasana photo/Shutterstock

Gaustafallet är ett av Sveriges mest spektakulära vattenfall när allt smältvatten forsar ner längs fallet under försommaren. Vill man uppleva fallet med dess fulla kraft och öronbedövande ljud är det under denna period som man ska åka hit.

Men det är vackert även under sommarmånaderna och framemot hösten. När löven skiftar färg förvandlas Gaustafallet till en färgsprakande plats som påminner om ett sagolandskap.

Vattenfallet skapas av älven Gauste, som heter Gaustajokk på samiska. Under en lång tidsperiod har det forsande vattnet från älven skapat en kanjon i skifferberggrunden, vilket har lett Gaustafallets skapelse.

Gaustafallets vatten har sitt ursprung i älven Gaustajokk
Gaustafallets vatten har sitt ursprung i älven Gaustajokk. Foto: Janet Worg/Shutterstock

Har du tur kan du även få syn på falkar som häckar på klippväggarna. Under sommarmånaderna häckar flera sällsynta fågelarter i området. Därför finns det även ett förbud mot att beträda vissa delar av naturreservatet Skåarnja i samband med häckningsperioden. Gaustafallet ligger dock utanför fågelskyddsområdet.

Det finns flera fina sevärdheter i Jämtland, men Gaustafellet är en av höjdpunkterna om man gillar natur och friluftsliv. Många besöker även Hällingsåfallet och Brakkåfallet som är två andra vattenfall längs Vildmarksvägen.

Hitta hit

Gaustafallet är beläget norr om Stora Blåsjön vid den norska gränsen i norra Jämtland. Från Stora Blåsjön kör man vidare norrut förbi Ankarvattnet och vidare mot Stekkenjokk.

Vid vägkanten finns en informationsskylt och ett litet vindskydd. Parkeringsfickan är skyltad och har plats för ett fåtal antal bilar.

Gaustafallet, sett från ovan med en drönare
Gaustafallet, sett från ovan med en drönare. Foto: Janet Worg/Shutterstock