Skip to Content

Njupeskär

Njupeskär

Vägen som leder fram till Njupeskärs vattenfall i Fulufjället nationalpark. Fotograf: Viktorishy/Shutterstock

Njupeskär är ett vattenfall i Fulufjället nationalpark i nordvästra Dalarna. Det är ett såkallat flerstegsvattenfall som har en högsta fallhöjd på 93 meter.

Med en fri fallhöjd på 70 meter är Njupeskär dessutom Sveriges högsta vattenfall. Under sommarmånaderna är det ett populärt utflyktsmål som lockar både svenska och internationella turister.

Väl framme vid vattenfallet möts man av ett ständigt vattenflöde som forsar ner i Njupeskärsravinen med ett öronbedövande ljud. Besöker du Njupeskärs vattenfall under högsäsong (juli-augusti) rekommenderar vi att man kommer hit tidigt då det brukar vara många besökare redan efter klockan 09:00.

Njupeskär i Dalarna, Sveriges högsta vattenfall
Njupeskär i Dalarna, Sveriges högsta vattenfall. Fotograf: Lasse Johansson/Shutterstock

Fuktigheten som omger Njupeskär har gett särskilt goda förutsättningar för ovanliga lavar och mossor att växa. På vägen till vattenfallet finns det även stor chans att få syn på vilda lavskrikor, som det finns gott om i Fulufjället nationalpark.

För det mesta är det lätt att ta sig till vattenfallet från parkeringen, en sträcka som är cirka två kilometer. Vandringsslingan är både grusad och spångad. Hela Njupeskärsslingan är 3,9 kilometer lång.

Spångad del av vandringsleden som går till Njupeskär
Spångad del av vandringsleden som går till Njupeskär. Fotograf: Photosbypatrik/Shutterstock

Från december till mars är det tillåtet att isklättra på Njupeskärs vattenfall, som då är fruset. Under vintertid kan det dock vara risk för halka samt fallande is och laviner. Därför är det viktigt att iakta stor försiktighet.

Att isklättra på Njupeskär är dock inget för nybörjare. Tänk på att isen oftast är skör i december. Därför är det bättre att vänta till januari eller februari. All isklättring sker på egen risk.

Ett fruset Njupeskär med en isklättrare
Ett fruset Njupeskär med en isklättrare. Fotograf: Magnus Binnerstam/Shutterstock

Fakta om Njupeskärs vattenfall

  • Höjd: 93 meter.
  • Fri fallhöjd: 70 meter.
  • Landskap: Dalarna.
  • Ursprung: Njupån.
Vy från toppen av Njupeskärs vattenfall
Vy från toppen av Njupeskärs vattenfall. Fotograf: Lasse Johansson/Shutterstock

Hitta hit

Njupeskär är beläget i Fulufjället nationalpark i nordvästra Dalarna, cirka 15 mil från Mora och 6 mil från Idre. Njupeskärsentrén är huvudentrén till Fulufjället nationalpark. Från Särna, Idre och Mora är det väg 70 som leder hit och väg 311 från Sälen.

Kollektivtrafik

Kollektivtrafik till Njupeskär finns från Särna via Dalatrafik och Linje 785. Turen ska förbeställas minst 3 timmar före bussens avgångstid. Detta kan göras i Dalatrafikens app eller via telefon 0774 44 00 00.

Parkering

Parkering finns vid Njupeskärsentrén. Utanför högsäsongen är det sällan som parkeringen blir full. Besöker man Fulufjället nationalpark under juli och augusti är det rekommenderat att åka hit tidigt för att få en parkeringsplats vid entrén. Redan vid 09:00 brukar parkeringen fyllas upp med bilar.